Mama si copilul

Copiii tinuti in astfel de conditii vor dezvolta tulburari cognitive, inclusiv retard mental

Publicat: 17 sept. 2019

Prin definitie oamenii sunt fiinte sociale care traiesc, invata si se dezvolta impreuna. Cercetatorii sustin ca izolarea sociala si sentimentul de singuratate sunt cauzele ce pot mari riscul aparitiei bolilor, iar lipsa contactelor sociale afecteaza calitatea vietii, chiar daca persoana nu sufera de pe urma singuratatii. Efectele sunt cu atat mai dezastruoase daca vorbim despre lipsa contactelor umane din copilarie.

Izolarea izolarea timpurie si neglijarea pot produce tulburari cognitive, de la instabilitate emotionala severa pana la retard mintal. Cercetari citate de revista Science au descoperit o posibila explicatie: izolarea ar putea opri cresterea celulelor cerebrale raspunzatoare pentru izolatia neuronilor. Substanta alba din creier este alcatuita in principal din celule gliale, care produc teaca de mielina a axonilor; cand aceasta este subtire sau deteriorata, semnalele electrochimice nu sunt transmise la fel de rapid, afectand diverse functii ale creierului, precum controlul motor, limbajul si memoria.

Pentru a urmari felul in care izolarea poate afecta dezvoltarea oligodendrocitelor (celulele gliale producatoare de mielina), cercetatorii au adaugat proteine fluorescente in acestea si au realizat o serie de experimente. Soareci cu varsta de trei saptamani au fost intarcati si crescuti apoi timp de o luna in conditii diferite: cate unul, patru sau opt intr-o cusca (ultimii beneficiind si de felurite jucarii). Cand grupurile au fost apoi aduse in contact, soarecii crescuti alaturi de altii si-au petrecut 80% din timp socializand intre ei, iar cei crescuti in izolare au ramas indiferenti la ceilalti; in plus, acestia au obtinut la testele cognitive rezultate sub ale celorlaltor grupuri. Comparand si tesutul cerebral, s-a constatat ca celulele gliale fluorescente ale soarecilor crescuti in izolare erau subdezvoltate, cu ramificatii mai putine si mai scurte si teci de mielina mai subtiri in jurul axonilor.

Intr-un alt studiu, echipa de cercetatori a constatat ca izolarea soarecilor dupa cinci saptamani nu a oprit dezvoltarea oligodendrocitelor. O alta cercetare a aratat ca soarecii izolati intre a treia si a cincea saptamana de viata produc o cantitate mai mica de neuregulina (NRG1), o proteina ce stimuleaza dezvoltarea ramificatiilor lungi si complexe ale oligodendrocitelor, care ajung in preajma neuronilor, invelindu-le axonii in teci groase de mielina. Experimentele demonstreaza necesitatea interactiunii sociale pentru dezvoltarea corespunzatoare a oligodendrocitelor, lipsa acestei stimulari afectand functiile creierului. Se spera ca datele moleculare obtinute in aceste cercetari ar putea ajuta la dezvoltarea de medicamente pentru tratarea efectelor neglijarii precoce, dar si a altor boli neurodegenerative asociate cu pierderea tecii de mielina, precum scleroza multipla.loading...

Adauga un comentariu