Actualitate

Copil intoxicat cu mătrăgună, salvat la Spitalul „Sf. Maria” din Iași! Băiețelul de 7 ani a ajuns la spital cu elicopterul SMURD după ce a început să vadă iepurași care țopăie pe câmp

Publicat: 03 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Copil intoxicat cu mătrăgună salvat la Spitalul Sf. Maria din Iași Băiețelul de 7 ani a ajuns la spital cu elicopterul SMURD după ce a început să vadă iepurași care țopăie pe câmp
Copil intoxicat cu mătrăgună, salvat la Spitalul "Sf. Maria" din Iași

Un copil de 7 ani, intoxicat cu mătrăgună, a fost salvat la Spitalul „Sf. Maria” din Iași. Medicii spun că dacă nu ar fi ajuns la timp, acesta ar fi putut muri. Când a ajuns la unitatea medicală, a spus cadrelor medicale că vede iepurași care țopăie pe câmp. Copilul a fost internat la secția de Terapie Intensivă pentru tratament

Într-un moment de neatenție a părinților, un copil de 7 ani din Bacău a fost adus de urgență la Iași cu elicopterul SMURD după ce a mâncat, așa cum spune mama, mătrăgună. Băiețelul nu apucase să ingere o cantitate prea mare din planta care i-a atras atenția în momentul în care mama sa a observat că începuse să aibă halucinații și tahicardie. A sunat de urgență la 112 și, din fericire, a fost salvat. Medicii de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași trag un semnal de alarmă și avertizează părinții că o clipă de neatenție îi poate costa viața propriilor copii.

Copilul ajuns la Spitalul „Sf. Maria” din Iași cu halucianții a fost internat de urgență la secția de Terapie Intensivă

La Spitalul „Sf. Maria” din Iași, în seara zilei de sâmbătă a ajuns cu elicopterul SMURD un băiețel de 7 ani din Bacău. Băiețelul prezenta semne de somnolență și tahicardie și spunea medicilor că vede iepurași care țopăie pe câmp. Mama a povestit cadrelor medicale că cel mic ar fi mâncat semințe, plante de pe câmp, cel mai probabil mătrăgună .

„Băiețelul adus în seara de sâmbătă în jurul orei 21:30 a fost intoxicat cu atropinice, substanțe care se găsesc în mătrăgună. A ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe cu tahicardie, halucinații și stare de somnolență. Vedea, așa cum a spus medicilor, iepurași. A fost internat la secția de Terapie intensivă pentru tratament suportiv. I s-a administrat și diazepam pentru a se putea odihni. Acum, din fericire, este bine” , spune dr. Lucian Cernahovschi, purtător de cuvânt la Spitalul „Sf. Maria” din Iași.

Băiețelul de 7 ani a putut fi salvat de către medici pentru că nu a ingerat o cantitate mare de mătrăgună

Băiețelul intoxicat cu mătrăgună a fost salvat pentru că nu a ingerat o cantitate mare de plantă. Medicii spun că o cantitate mare de mătrăgună poate fi fatală nu doar pentru cei mici, ci și pentru adulți.

„Consumarea fructelor de mătrăgună poate duce la delir, halucinații, pupile dilatate, sensibilitate la lumină, tahicardie, dureri de cap, erupții ale pielii și convulsii. Dacă nu primesc ajutor la timp, persoanele care manâncă aceste fructe pot muri din cauza problemelor de respirație și a ritmului alert al inimii. În general, copiii care ajung la spital cu halucinații spun că văd animale, personaje din desene animate. Din fericire, băiețelul de 7 ani a fost depistat la timp de către mamă, iar faptul că a sunat imediat la numărul unic de urgență 112 i-a salvat viața”, adaugă Lucian Cernahovschi.

Copiii sunt atrași de mătrăgună pentru că fructele ei sunt asemănătoare cu cireșele și strugurii

Mătrăguna este asemănată deseori de către copii cu strugurii sau cireșele. Curiozitatea și lipsa informației îi fac pe aceștia să guste din fructul atât de temut, iar din cauza substanțelor toxice pe care le conține, într-un moment de neatenție, părintele își poarte pierde copilul. Cei mai predispuși copii sunt cei care cresc în mediul rural, pentru că această plantă crește pe câmp sau la marginea drumului.

„Culoarea și forma bobițelor de mătrăgună sunt extrem de atrăgătoare pentru cei mici. De aceea, recomandăm părinților să nu lase copiii nesupravegheați și, mai ales, să-i învețe despre pericolele acestei plante. În general, intoxicația cu mătrăgună este înregistrată la copii cu vârste sub 5 ani, dar iată că sunt și excepții”, mai spune medicul ieșean.

Până vine ambulanța, părinții trebuie să-și ajute copiii să aibă varsături pentru a elimina toxinele ingerate

Specialiștii recomandă părinților care observă că cei mici încep să aibă halucinații sau tahicardie și asociază aceste simptome cu ingerarea unei plante cu substanțe toxice să sune de urgență la 112. Până ce ajunge un echipaj medical, părinții ar trebui să încerce să le provoace celor mici vărsături, pentru a fi siguri că substanțele toxice sunt eliminate cât mai repede posibil. La Spitalul „Sf. Maria” din Iași, în fiecare vară, medicii primesc astfel de cazuri, cu copii care se intoxică cu substanțe pe care le ingeră din plante găsite pe câmp sau la marginea drumului. În cantități mari, mătrăguna devine letală pentru cei mici.

Adauga un comentariu