National

Coplata este in dezbatere publica fara cuantumul sumelor si conditiile in care se achita

Publicat: 19 apr. 2012
1
Ministerul Sanatatii a publicat, astazi, pe site-ul institutiei, proiectul de lege privind coplata, dar fara sa prezinte cuantumul sumelor pe care trebuie sa le plateasca asiguratii si fara conditiile in care se achita, care ar urma sa fie stabilite prin hotarare de Guvern.
Conform proiectului de lege privind coplata, care aduce modificari Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cuantumul sumelor pe care asiguratul le va plati pentru unele servicii din pachetul de servicii de baza, precum si conditiile in care sunt platite acestea vor fi stabilite prin contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, precizeaza Ministerul Sanatatii intr-un comunicat de presa transmis, joi, agentiei Mediafax.
De asemenea, suma maxima reprezentand coplata asiguratului intr-un an calendaristic va fi stabilita ulterior, prin hotarare de Guvern.
Potrivit MS, coplata este un moderator in accesarea serviciilor medicale din pachetul de servicii de baza si reprezinta contributia personala la plata acestor servicii.
Noua masura va duce la o mai buna adresabilitate a populatiei catre sistemul de asistenta primara, la imbunatatirea finantarii sistemului de sanatate si la realizarea unui control in ceea ce priveste neefectuarea serviciilor, reducerea platilor informale, asigurandu-se astfel cresterea calitatii asistentei medicale, considera Ministerul Sanatatii.
De asemenea, coplata „va optimiza circuitul pacientului in sistem si va fi un mecanism care va reduce utilizarea nejustificata a unor servicii din sistem”, ca de exemplu accesarea serviciilor spitalicesti.
In nota de fundamentare a proiectului se precizeaza ca introducerea tichetului moderator de sanatate pentru coplata unor servicii medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate are ca scop cresterea resurselor financiare la nivelul sistemului care sa conduca la cointeresarea furnizorilor din sistemul de sanatate pentru a asigura servicii eficiente si de calitate. De asemenea, in acest fel vor fi alocate mai judicios fondurile astfel rezultate, respectiv catre acele segmente ale sistemului care sunt efectiv solicitate pentru acordarea serviciilor de ingrijire a sanatatii.
Ministerul Sanatatii a precizat ca introducerea mecanismului de coplata prin tichetul moderator pentru sanatate reprezinta una dintre principalele clauze ale angajamentului financiar pe care Guvernul Romaniei l-a incheiat cu FMI si Banca Mondiala in anul 2009.
MS a adaugat ca emiterea proiectului de act normativ este necesara intrucat cel vechi nu poate functiona, luand in considerare faptul ca venitul net anual realizat a sumei stabilite drept coplata poate fi determinat numai la finele anului, fara a se putea cunoaste cu exactitate care este nivelul coplatii in cursul anului respectiv, faptul ca la actualele categorii de persoane scutite prin lege de coplata s-ar adauga si alte persoane care nu realizeaza venituri, dar platesc contributia de asigurari de sanatate, cat si faptul ca aceasta ar putea determina discriminari in randul pacientilor.
Prin proiectul de act normativ se stabileste ca atat nivelul coplatii pentru serviciile medicale, cat si suma perceputa drept coplata in cursul unui an sa fie stabilite prin hotarare de Guvern.
Potrivit legii privind coplata publicate in 30 noiembrie 2011 in Monitorul Oficial, aceasta reprezinta contributia pe care asiguratul la sistemul de sanatate trebuie sa o plateasca suplimentar fata de cea decontata din Fondul National Unic al Asigurarilor de Sanatate.
Suma ce va fi perceputa ca si coplata va fi calculata procentual din valoarea serviciilor medicale prevazute in contractul cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale. Aceasta nu va putea insa depasi a douasprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate de fiecare asigurat. Dupa atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se incaseaza coplata sunt acordate fara coplata, potrivit legii.
Conform legii, de la coplata sunt scutiti copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii intre 18 ani si 26 de ani, daca sunt elevi, absolventi de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studentii, daca nu realizeaza venituri din munca. De asemenea, sunt scutiti de la coplata bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pentru serviciile medicale aferente bolii de baza respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse, precum si pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 740 de lei pe luna.
Ministerul Sanatatii preciza, la momentul adoptarii actului normativ in Guvern, ca de la sistemul de coplata vor fi exceptate 8.006.507 persoane. De asemenea, ministerul estima ca prin coplata se vor adauga 378 de milioane de lei anul sistemului de sanatate.
Comentarii
  • Coplata are drep scop reducerea numarului de populatie in varsta si trecerea ei mai repede in lumea de dincolo. Acolo ii asteapta raiul promis de preoti si fericirea vesnica. Este o lege in folosul varstnicilor,pentru a se bucura mai repede de viata vesnica.Multumim guvernului si preotilor pentru grija fata de cei varstnici.

Adauga un comentariu