Stiri si curiozitati

Corabia mortii din stramtoarea Malacca

Publicat: 13 ian. 2014
Era o zi torida de vara, de o acalmie ciudata, ce parca prevestea o avalansa de evenimente tulburatoare. Navele americane SS City of Baltimore si SS Silver Star navigau tacut prin stramtoarea Malacca, cea care face legatura intre Oceanul Indian si cel Pacific. Deodata, la bordul ambelor ambarcatiuni, s-a receptionat un semnal S.O.S.: „Toti ofiterii, inclusiv capitanul sunt morti, trupurile lor zac atat pe punte, cat si in cabina de comanda. Este posibil ca intregul echipaj sa fie decedat… Ma sfarsesc si eu.” Transmiterea s-a incheiat brusc, si-apoi s-a instalat o tacere de mormant. 
Apelul S.O.S. a fost preluat atat de catre capitanii celor doua vase americane, cat si de posturile de ascultare britanice si olandeze, care au dedus ca mesajul a fost, cel mai probabil, transmis de cargoul olandez Ourang Medan, care aparea pe radare, navigand prin aceeasi stramtoare, pe ruta catre Singapore.

Vezi si Legenda celebrei nave daneze Ourang Medan 

Comandantul navei Silver Star care, se pare, era cel mai aproape de vasul aflat in primejdie, a dat de urgenta comanda de schimbare a rutei si de pornire cu toate motoarele catre nava olandeza. In scurt timp, Ourang Medan a fost depistata. Americanii au incercat sa transmita olandezilor semnale Morse de intampinare. Niciun rezultat. Totul la bord era amutit. Pe punte, niciun semn de viata. Neavand de ales, capitanul american a trimis cativa marinari in recunoastere. De indata ce au urcat la bordul navei Ourang Medan, echipa de salvare a constatat ca apelurile de urgenta nu fusesera deloc exagerate. Privelistea era infioratoare: intreaga punte era plina de cadavre. Corpurile zaceau contorsionate, cu mainile parca implorand ajutorul. Chipurile lor inghetasera intr-o grimasa de groaza si agonie. In aceeasi stare a fost descoperit si trupul capitanului olandez. Echipa americana nu a putut depista cauza mortii marinarilor olandezi si niciun semn care sa indice ca nava lor fusese avariata in vreun fel, desi motoarele acesteia nu mai functionau.

Vezi si Misterul navei Lady Lovibond  

Atunci, capitanul navei Silver Star a decis ca singura solutie este sa remorcheze cargoul olandez, pana in cel mai apropiat port. Dar de indata ce odgoanele de remorcare au fost atasate, marinarii au sesizat ca, de sub puntea inferioara, din cala, ieseau dare negre de fum. Alertati, americanii au taiat paramele si abia de au apucat sa se indeparteze cativa zeci de metri, cand vasul Ourang Medan a explodat cu o asemenea forta, ca „s-a ridicat in aer si s-a scufundat pe data in adancuri”, dupa cum au relatat martorii. Echipajul american urmarea ingrozit, de pe punte, cum nava olandeza disparea in adancuri, marinarii respirand usurati ca nu fusesera, si ei, tarati in abisuri.
Au trecut ani si, desi presa internationala scrisese zeci de articole despre evenimentele din iunie 1947, totusi, nicio declaratie oficiala nu fusese emisa. Teoriile au inceput sa fie vehiculate abia cinci ani mai tarziu, cand specialistii au emis ipoteza ca la bordul cargoului olandez s-ar fi aflat o incarcatura „bomba”, cu cianura de potasiu si nitroglicerina. Ambele substante pot fi extrem de periculoase in contact cu apa de mare, cianura de potasiu aducand moartea echipajului prin otravire, iar nitroglicerina provocand explozia. Conform unei alte teorii, se sustine ca „la bordul multor nave abandonate, descoperite pe mare, plutind in deriva, au fost gasite cadavre pe ale caror chipuri se intiparisera expresii de groaza. Pe timp de furtuna, pe mari si oceane apar infrasunete ale caror frecventa si intensitate foarte mari pot provoca tulburari grave la nivel cerebral, pot afecta sistemul nervos sau circulator, in multe cazuri putand fi chiar letale”. Dar daca lucrurile pareau, in aparenta, atat de clare, cine transmisese semnalul S.O.S., si de ce explodase nava olandeza, imediat dupa ce fusese descoperita?! La aceste intrebari, savantii nu au reusit sa raspunda, nici pana in ziua de astazi.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit