Secretele istoriei

Coreea de Nord a trucat testul cu racheta lansata de pe un submarin

Publicat: 12 ian. 2016

Inregistrarea video a unui test cu racheta balistica lansata de pe un submarin, facuta publica de Coreea de Nord la doua zile dupa ce a efectuat al patrulea test nuclear, este trucata, au conchis expertii unui ONG din California.

Coreea de Nord
a sfidat interdictia ONU si a anuntat ca a testat tehnologia balistica ce i-ar permite sa lanseze un focos nuclear dintr-un submarin. Expertii si analiza presei de stat din Coreea de Nord au aruncat inca de la inceput indoieli asupra acestei actiuni, scrie Reuters.

Televiziunea de stat din Coreea de Nord a difuzat o inregistrare, vineri, care ar fi infatisat testul ce ar fi avut loc in decembrie. Spre deosebire de un test similar efectuat in mai, acesta nu a fost anuntat la momentul cand a avut loc.

Vezi si Avioane americane de spionaj deasupra Coreei de Nord, dupa testul nuclear

„Racheta a inceput sa se aprinda, apoi totul a esuat catastrofal”, a concluzionat Melissa Hanham, cercetator la James Martin Centre for Nonproliferation Studies (CNS). Analiza CNS releva doua cadre din inregistrarea video in care se vede cum flacarile cuprind racheta si bucati din corpul acesteia se desprind.

„Coreea de Nord a editat puternic inregistrarea pentru a acoperi acest fapt. Au folosit diferite unghiuri ale camerei si editare pentru a parea ca lansarea este de fapt o serie de lansari continue, dar daca se deruleaza in paralel se observa ca este acelasi eveniment”, explica Hanham.

Armata sud-coreeana a anuntat inca de sambata ca Nordul a modificat inregistrarea video si a editat-o folosind inregistrari din 2014.

Expertii verifica si anuntul Nordului privind al patrulea test nuclear. Exista indoieli ca Phenianul a reusit sa miniaturizeze suficient un dispozitiv nuclear pentru a-l urca pe o racheta.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit