Local

Corneliu Bârlădeanu a fost trimis în judecată de autorităţile române pentru viol

Publicat: 22 dec. 2020
Corneliu Bârlădeanu și sebastian jitaru
Corneliu Bârlădeanu și sebastian jitaru au fost trimiși în judecată pentru agresiuni sexuale și viol

Fostul episcop de Huşi, Corneliu Bârlădeanu, a fost trimis în judecata de autorităţile române. Alături de acesta a mai fost trimis în judecată şi Sebastian Jitaru.

Reprezintă o premieră în istoria Bisericii Ortodoxe Române fiind primul caz în care înalte fețe bisericești sunt trimise în judecată pentru asemenea fapte.

Procurorii ieșeni au finalizat dosarul în care Corneliu Bârlădeanu este acuzat de viol

Conform datelor existente, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași au finalizat dosarul şi ancheta care se referă la abuzurile sexuale din interiorul Seminarului Teologic ” Sfântul Ioan Gură de Aur” din Huși. În cursul zilei de ieri, 21 decembrie 2020, s-a dispus trimiterea în judecata a fostului episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanu dar şu a fostului arhimandrit al Episcopiei Hușilor Sebastian Jitaru.

Procurorii au identificat 3 victime. Aceştia sunt foşti elevi din cadrul seminarului mai sus amintit. Conform aceluiaşi dosar, cele trei victime cer daune morale în valoare totală de 500.000 de euro.

Acuzaţiile cu care se confrunta cei doi sunt deosebit de grave. Vorbim despre faptul că Bârlădeanu Corneliu este acuzat de viol şi agresiune sexuală asupra unui băiat care îi era elev iar fostul arhimandrit, Sebastian Jitaru, este acuzat că a violat şi agresat sexual pe acelaşi băiat abuzat de Corneliu. Arhimandritul i-ar fi agresat sexual pe alţi doi băieţi din cadrul seminarului din Huși. Iar pe unul dintre ei l-ar fi abuzat de 9 ori într-un an.

Dosarul privind abuzurile sexuale de care sunt acuzaţi Corneliu Bârlădeanu şi Sebastian Jitaru vine şi cu o premieră în justiţia românească: Episcopia Huşilor şi Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” Huşi au fost chemate în instanţă ca părţi responsabile civilmente. Această decizie presupune, în cazul condamnării inculpaţilor, că instituţiile vor putea fi trase la răspundere civilă, în cazul în care Bârlădeanu şi Jitaru nu îşi vor onora obligaţiile civile faţă de victime. Corneliu Bârlădeanu a fost arestat preventiv în luna mai, de către Curtea de Apel Iaşi, însă, ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis cercetarea lui în stare de libertate.

Corneliu Bârlădeanu a fost reţinut de autorităţile din Iași

În luna mai a anului 2020, aşa cum relata în exclusivitate Cotidianul BZI.RO, fostul Episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, era adus la Iași unde, alături de Sebastian Jitaru, au fost duși la audieri. La acea dată, avocatul fostului episcop declara pentru bzi.ro faptul că al lui client se consideră nevinovat și că totul este o înscenare.

„Clientul meu se consideră nevinovat. Vom vedea ce se va întâmpla în continuare, dacă se va propune arestarea preventivă sau nu”, a declarat avocatul lui Cornel Onilă.

După ce autoritățile din Iași i-au audiat pe cei doi au luat hotărârea de a-i reține pentru 24 de ore.

Dosarul „Sex în chilie” a fost redeschis printr-o ordonanță a procurorului general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, confirmată apoi de instanță. Infracțiunea pentru care s-a început urmărirea penală în acest caz este de „act sexual cu un minor”.

Comentarii
Adauga un comentariu