Boli si tratamente

Coronavirus: poate fi utilizat aerul conditionat fara riscuri?

Publicat: 25 iun. 2020
aer conditionat
Coronavirusul si aerul conditionat

Coronavirusul si aerul conditionat. Un studiu chinez sugereaza ca aerul conditionat poate fi implicat in raspandirea coronavirusului.

Studiul chinez publicat in aceasta luna in revista de specialitate Emerging Infectious Diseases explica faptul ca aerul conditionat a jucat cu siguranta un rol in raspandirea coronavirusului Sars-Cov-2 intr-un restaurant din orasul Canton (Guangzhou). Se spune ca o femeie in varsta de 63 de ani infectata cu virusul a transmis virusul la 9 persoane, datorita lipsei de ventilatie si a aerului conditionat care a permis circulatia particulelor virale.

Dupa cum explica Arnaud Fontanet, epidemiolog francez, particulele virale (sub forma de picaturi) pot ramane suspendate in aer cateva ore. Prin urmare, pornirea aerului conditionat intr-un spatiu inchis in care se afla virusul (un restaurant, o camera de zi, o bucatarie) accentueaza raspandirea Sars-Cov-2.

Coronavirusul si aerul conditionat

Pentru a utiliza in conditii de siguranta un aparat de aer conditionat in aceasta perioada epidemica (sau un evantai, este acelasi lucru), inaltul Consiliu pentru Sanatate Publica (HCSP) din Franta recomanda deschiderea geamurilor larg, cel putin 10 minute de doua ori pe zi pentru a asigura reinnoirea aerului, noteaza Top Sante.

Pentru a va reimprospata natural interiorul, puteti adopta cateva reflexe foarte simple: inchideti ferestrele in timpul zilei, deschideti-le larg noaptea sau agatati o carpa umeda in fata ferestrelor si, mai ales, hidratati-va bine cu apa.

Adauga un comentariu