News Flash:

Coruptie de duminica

3 Martie 2006
1021 Vizualizari | 0 Comentarii
•Firma deputatului liberal Relu Fenechiu, SC Fene Grup SA, a castigat o licitatie organizata de Directia Agricola pentru realizarea unor lucrari de imbunatatiri funciare in comuna Dolhesti fara sa aiba atestat in domeniu, dupa cum prevede legislatia in vigoare •Mai mult, din documentele depuse la dosar de firma SC Fene Grup SA reiese ca s-a produs un fals inainte de incheierea contractului in valoare de 3,3 miliarde lei •Din documente reiese ca Fene Grup SA a depus la Ministerul Agriculturii documentele in vederea atestarii intr-o zi de duminica, pe 9 octombrie 2005, cand toti functionarii publici erau liberi

Din clipa in care deputatul Relu Fenechiu a ajuns la putere, firma sa, SC Fene Grup SA, a si inceput sa intre in topul firmelor care au prins printre cele mai multe contracte cu bani publici. Sefii liberali ai Directiilor descentralizate au pus pe tava SC Fene Grup SA contracte cu valori imense, de ordinul miliardelor de lei. In toate cazurile in care SC Fene Grup SA a incheiat contracte, presa ieseana a gasit o serie de nereguli privind licitatiile organizate anterior. Insa, atunci cand inainte de incheierea unui contract pe bani publici se uzeaza de un fals lucrurile sunt si mai grave, iar organele de cercetare penala nu ar trebui sa mai stea cu mainile in san. Reporterii cotidianului ZIUA de Iasi demonstreaza astazi ca SC Fene Grup SA a reusit sa incheie un contract in valoare de 3,3 miliarde lei cu Directia Agricola Iasi, condusa de liberalul Constantin Arustei, dupa ce au fost savarsite o serie de nereguli crase.

A venit randul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala - DADR sa plateasca tributul din bani publici firmei Fene Grup SA, la care si in prezent Relu Fenechiu este actionar. Este vorba de o suma de 3,3 miliarde lei servita pe tava firmei lui Fenechiu pentru realizarea unor lucrari de imbunatatiri funciare in comuna Dolhesti, la limita de sud a judetului Iasi. Ceea ce este mai grav se refera la faptul ca SC Fene Grup SA a castigat licitatia organizata de DADR in luna octombrie a anului trecut fara sa detina un atestat emis de Ministerul Agriculturii pentru executarea lucrarilor de imbunatatiri funciare, dupa cum prevede Legea nr. 138/2004 la articolul 73, litera D. De precizat ca ceilalti contracandidati ai Fene Grup SA, respectiv Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare si SC Hidromec SRL, au prezentat la aceasta licitatie copie dupa atestat. In loc sa prezinte un atestat, firma SC Fene Grup SA a depus o serie de adrese in care se arata doar ca aceasta societate comerciala este in curs de atestare, dar nu a trecut toate examenele in acest sens. Prin urmare, potrivit Legii nr. 138/2004 a imbunatatirilor funciare, firma SC Fene Grup SA nu avea dreptul sa execute lucrarile scoase la licitatie.

Falsul

Mai mult decat atat, din documentele depuse la dosar de firma SC Fene Grup SA se poate trage concluzia ca a fost savarsit un fals. Astfel, din aceste documente reiese ca SC Fene Grup SA a depus la Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF) din subordinea Ministerului Agriculturii documentatia in vederea atestarii la data de 9.10.2005. Avizul eliberat de aceeasi autoritate, care nu poate tine loc de atestat, este inregistrat cu doua zile inainte. Facem precizarea ca data de 9.10.2005 a picat intr-o zi de duminica, zi nelucratoare pentru functionarii Ministerului Agriculturii. Practic, conform documentului depus la dosarul de licitatie, la data de 7 octombrie a anului trecut, ANIF a eliberat un aviz anticipand faptul ca firma deputatului Fenechiu avea sa faca o solicitare in acest sens. Acest asa-zis aviz se refera la faptul ca firma lui Fenechiu a depus documentatia in vederea atestarii si se face precizarea ca nu a savarsit vreo infractiune in realizarea unor lucrari de imbunatatiri funciare, si atat. Initial, licitatia a fost castigata de Hidromec SRL, care ulterior, in mod ciudat, s-a retras facand loc firmei lui Fenechiu. Lucrarile de imbunatatiri funciare se refera la redarea in circuitul agricol a unei suprafete de 54,75 hectare de pe raza comunei Dolhesti. Este vorba despre lucrari de desecare, respectiv realizare drenuri pentru captarea izvoarelor si nivelare pentru a putea fi folosit in vederea realizarii unor culturi agricole. Pus in fata acestei situatii, directorul DADR Iasi, Constantin Arustei, nu a comentat prea mult. "Am fost foarte surprins de faptul ca firma castigatoare s-a retras si dupa aceea a castigat Fene Grup SA. In orice caz, eu am incredere in subordonatii mei si cred ca licitatiile sunt corecte", a spus Arustei.
Constantin MAZILU
Tudor LEAHU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1275 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014949 (s)