News Flash:

CORUPTIE SAU INDIFERENTA ?

26 Decembrie 2001
1092 Vizualizari | 0 Comentarii
•De aproape 10 ani, Ovidiu Fedor incearca sa obtina un teren ocupat abuziv •Desi instanta i-a dat castig de cauza, ieseanul nu a intrat in posesia proprietatii sale decat pentru 24 de ore, cu ajutorul executorului judecatoresc •Familia Margarint, aflata in conflict deschis cu Ovidiu Fedor, flutura un contract de inchiriere pe respectivul teren, incheiat cu DAFIS •Directia de Administrare a Fondului Imobiliar de Stat arunca pisica in curtea Directiei de Finante •Nerespectarea unei hotarari judecatoresti a fost trecuta cu vederea de politisti •Ovidiu Fedor a facut memorii la toate institutiile statului, insa raspunsurile primite au fost in doi peri

O fasie de pamant de 200 de metri patrati, evaluata la circa 20.000 de dolari, reprezinta marul discordiei dintre familiile Fedor si Margarint. Terenul este situat pe strada Barbu Lautaru, colt cu strada Venerei, si face parte din parcela pe care Ovidiu Fedor a cumparat-o in 1991 de la fostii proprietari. Surpriza a venit atunci cand omul a vrut sa-si construiasca un imobil pe acel teren si cand Ioan Margarint a sustinut ca el este proprietar. Din acel moment au inceput necazurile pentru familia Fedor. Au urmat procese peste procese, evacuari ale celui care a ocupat abuziv parcela, memorii catre Primaria Iasi, memorii catre Parchet, memorii catre ministrul Justitiei, insa toate in zadar. Dupa atatia ani de preumblari prin salile de judecata, desi instanta i-a dat dreptate, Ovidiu Fedor tot nu a putut sa intre in posesia a ceea ce a cumparat cu acte in regula.

"In numele legii hotaraste..."

In 1991, Elena si Ovidiu Fedor au cumparat de la Leonora Neamtu o suprafata de teren de 800 mp, situata pe strada Barbu Lautaru, la numarul 46. Alaturat contractului de vanzare-cumparare, autentificat de catre notar, s-a aflat si schita de amplasare a terenului respectiv, cu vecinii acestuia. In actul incheiat intre parti este specificat ca "terenul ce-l instrainez nu este scos din circuitul civil, nu face obiectul vreunui litigiu, nu are sarcini si garantez pe cumparatori de orice evictiune conf. art. 1337, Cod Civil".
Terenul fusese obtinut de proprietar, prin vindere-cumparare, de la Anica Enciu. Actul respectiv fusese inregistrat la Tribunalul Iasi in 1954 si prins in toate documentele referitoare la suprafete de teren. Atunci cand Ovidiu Fedor a vrut sa inceapa o constructie pe terenul astfel obtinut, a vazut ca o bucata din acesta, respectiv 200 mp, sunt ocupati de ieseanul Ioan Margarint. Acesta sustinea ca are un act de vanzare-cumparare care atesta calitatea sa de proprietar pentru bucatica de teren. Fara a se ajunge la o intelegere intre cei doi, Ovidiu Fedor s-a vazut nevoit sa apeleze la instanta. Dupa tot felul de expertize si paraexpertize, dupa audierea martorilor si analizarea actelor prezentate de parti, dupa mai multe amanari, completul de judecata a hotarat ca Ovidiu Fedor are dreptate si ca se impune evacuarea lui Ioan Margarint, cel care a ocupat abuziv 200 mp din terenul reclamantului.

Politia nu poate face nimic

Cu decizia instantei in mana, Ovidiu Fedor a incercat sa intre in posesia terenului, mai ales ca, intre timp, aici aparuse si o mica constructie ce aducea a magazie. Ioan Margarint nu s-a lasat insa cu una, cu doua. Mai intai a spus ca instanta s-a pronuntat pentru terenul situat pe strada Barbu Lautaru, si nu la acela situat pe strada Venerei, desi schita demonstreaza vecinii parcelei lui Fedor. Mai apoi a sustinut ca terenul pe care se afla magazia este inchiriat de la DAFIS si nu pe numele sau, ci pe cel al fiul lui, Liviu Margarint. Deci, instanta nu s-ar fi pronuntat pentru proprietarul de drept. Ovidiu Fedor a apelat la executorul judecatoresc. Dupa fiecare evacuare, Ioan Margarint si fiul sau au revenit pe terenul respectiv, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Ultima asemenea actiune a avut loc la peste 5 ani de la hotararea judecatoreasca, adica in iunie 2000. Atunci a fost intocmit si un proces verbal de evacuare semnat de Andrei Cezar, executor judecatoresc, de doi martori, Daniel Tiron si Ioan Iftode, precum si de reprezentantul Politiei, plutonierul Ioan Duduman. "Declar pus in posesie pe Fedor Ovidiu cu suprafata de 200 mp (...). Nerespectarea prezentului proces verbal are urmari penale", sta scris in finalul actului intocmit la acea data. Ca si cum legea este doar pentru unii, familia Margarint a reintrat pe terenul cu pricina, fara sa le pese de posibilele consecinte. Ovidiu Fedor a mers din nou la Politie, unde i s-a spus ca se vor lua masurile ce se impun. Pana acum insa, singura masura luata a fost aceea de trecere cu vederea a nerespectarii unei hotarari judecatoresti. Motivul l-a reprezentat un contract de inchiriere incheiat intre Liviu Margarint si DAFIS pentru bucata de teren aflata in litigiu.

DAFIS se spala pe maini

In 1999, desi situatia terenului de pe strada Barbu Lautaru (sau Venerei) nu era clarificata, DAFIS a semnat un contract de inchiriere pentru suprafete locative cu destinatia de locuinta, numarul 5398, cu Marinel Liviu Margarint, pe o durata de 5 ani. Chiria pe care se angaja sa o plateasca respectivul era de 243.250 de lei pe luna. Si toate acestea, in conditiile in care chiriasul, sau cel putin tatal sau, locuieste intr-un apartament situat pe strada Soseaua Nationala, nr. 49, bloc C3, scara B, la numarul 29. "Terenul apartine statutului si se afla in administrarea DAFIS. Deocamdata nu exista o hotarare judecatoreasca opozabila institutiei noastre", ne-a declarat Mihai Giubernea, director adjunct, fost director general al DAFIS. Acesta sustine ca in 1997 a preluat de la Directia de Finante anumite suprafete de teren si imobile spre administrare. "Noi am preluat de la Finante si am prelungit contractele de inchiriere. Daca exista nereguli, ele trebuie cautate la ei, nu la noi", a sustinut Mihai Giubernea.
Conform legislatiei in vigoare, Ovidiu Fedor poate sa obtina dreptul de proprietate asupra terenului din strada Barbu Lautaru (sau Venerei, cum sustine familia Margarint) doar prin actionarea in instanta a DAFIS sau prin cerere formulata catre Primarie cu respectarea Legii 63/2001, privind retrocedarea terenurilor, lege care are valabilitate pana pe 31 martie 2002. Ovidiu Fedor a facut nenumarate memorii catre primarul Constantin Simirad, catre ministrul Justitiei, catre prim procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi, catre parlamentari, toate acestea ramanand fara nici un rezultat. Cat despre o noua actiune in instanta, familia Fedor se arata circumspecta, deoarece "coruptia a atins toate structurile statutului, asa ca la ce sa ne mai asteptam ?".
Vasile MIRON
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1253 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013992 (s)