Titlurile zilei

Coșmar pentru o comună din zona metropolitană Iași. Un drum de un milion de euro a blocat bugetul de la Primăria Lețcani. Lanțul slăbiciunilor, girat de fostul șef al Consiliului Județean, Maricel Popa (EXCLUSIV)

Publicat: 25 mai 2021
Drumul comunal DC 26 B Cucuteni, din comuna Lețcani, județul Iași, Maricel Popa și Stelian Turcu
Primăria Lețcani, aflată în zona metropolitană Iași, întâmpină dificultăți cu modernizarea drumului comunal DC 26 B. Primăria este nevoită să refacă drumul, deși de acest proiect va beneficia în final Consiliul Județean Iași.

Un drum de un milion de euro a blocat bugetul comunei Lețcani. Șoseaua DC 26 B spre satul Cucuteni a devenit o piatră de moară pentru autoritatea locală din comuna aflată în zona metropolitană. Drumul ar urma să fie prins într-un proiect de 45 de milioane de euro derulat de Consiliul Județean Iași. Doar că porțiunea de aproape 4 kilometri din drumul comunal trebuie refăcută strict de comuna Lețcani, care nu dispune de suma necesară

Mărturii șocante despre un proiect derulat la marginea Iașului. Modernizarea a 3,9 kilometri din drumul comunal DC 26 B sat Cucuteni a dat serioase bătăi de cap celor de la Primăria Lețcani. Proiectul prevede modernizarea prin asfaltare a drumului, valoarea integrală fiind de 4,8 milioane de lei (aproape 1 milion de euro). Drumul cuprinde intrarea din DN28 – Cogeasca – Cucuteni – Scopoșeni – Horlești- Lungani – Voinești – intrare în DJ248A. Lucrarea este făcută de firma Enviro Construct SRL în baza unei licitații derulate de Primăria Lețcani.

Drumul are o lungime de 16 kilometri, care ar urma să intre în administrarea județului pentru un proiect european. Doar că lucrarea făcută pe 4 din cei 16 kilometri trebuie finalizată de comuna Lețcani din fonduri proprii. Inițial, Primăria comunei Lețcani a alocat 1,4 milioane de lei pentru porțiunea din DC 26 B, sumă care a ajuns doar pentru pietruirea drumului. Ulterior, pentru anul în curs, autoritatea locală a mai alocat 1,6 milioane de lei, o bună parte din veniturile Primăriei. Proiectul a fost derulat cu probleme totuși și cu firma Enviro.

Detalii de coșmar despre șoseaua din zona metropolitană Iași

Deși drumul ar urma să fie inclus în centura ocolitoare ușoară a orașului, Primăria din Lețcani se vede nevoită să îl reabiliteze pe cheltuiala proprie, fără a beneficia de sprijinul CJ Iași. Cum s-a ajuns la o asemenea situație? În mandatul anterior, șoseaua era administrată de Consiliul Județean (CJ) Iași cu indicativul DJ 248 B Cucuteni. Maricel Popa, fostul președinte al CJ Iași, nu a vrut să reabiliteze porțiunea respectivă de drum pentru că primarul comunei Lețcani este liberal. În aceste condiții, autoritatea locală a preluat sectorul de drum județean și l-a transformat în drum comunal, cu indicativul DC 26 B. Primăria a demarat licitația de modernizare a șoselei, iar lucrarea a ajuns la Enviro Construct. Doar că reabilitarea șoselei a fost peste puterile comunei, bugetul acesteia fiind limitat.

Asfaltare prin bugetul propriu al comunei Lețcani

Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani, a arătat că societatea care a preluat contractul a trecut la asfaltarea drumului comunal. Totuși, primarul comunei ieșene susține că efortul financiar este unul considerabil. Din cauza fostei conduceri a CJ Iași, situația s-a complicat inutil.

„Bugetul local este supraîncărcat și este peste puterile financiare ale comunei. Drumul cuprins în centura ocolitoare este un proiect al Consiliului Județean Iași, este derulat la nivel de județ. Însă, în urma unei greșeli a fostei conduceri a CJ Iași, suntem obligați să-l reabilităm noi. Cu toate acestea, suma este destul de mare, iar bugetul nostru are de suferit. Cam tot ceea ce colectăm din taxe și impozite dăm la acest proiect. Nu este nici corect și nici echitabil”, a spus Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani.

Localnicii din Lețcani au fost abandonați de fostul șef al CJ Iași

După ce Maricel Popa a refuzat să aloce fonduri pentru reabilitarea celor aproape 4 kilometri din zona satului Cucuteni, Primăria Lețcani a fost nevoită să treacă la reabilitarea acestuia prin forțe proprii. Ulterior, Maricel Popa a ieșit electoral cu proiectul centurii ocolitoare. Primarul comunei Lețcani a arătat că speră să obțină totuși un sprijin de la autoritățile ieșene pentru a reuși să ducă la capăt proiectul de asfaltare pe porțiunea DC 26 B.

„Suntem în zona metropolitană Iași, reprezentăm o comunitate importantă. Avem și 10 kilometri de drumuri județene, avem un drum strategic făcut de Ceaușescu pentru tancuri. Avem însă nevoie de ajutor, pentru că este destul de greu să ducem acest contract. Am luat drumul din perioada lui Maricel Popa pentru a-l reabilita. După asfaltare, acest drum trebuie predat la Consiliul Județean pentru a intra în proiectul centurii ocolitoare”, a mai menționat Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani.

Centură de trafic ușor în jurul municipiului Iași

Zona metropolitană Iași ar urma să beneficieze de o centură de trafic ușor, proiect depus pe fonduri europene de Consiliul Județean. Traseul centurii ușoare a municipiului Iași va cuprinde DJ248B Vânători – Lețcani (16,32 km), DC26B Lețcani – Voinești (16,573 km), DJ 248A Voinești (2,21 km), DJ 248F Voinești- Mânjești – Budești (6,007 km), DJ 248C Budești (10,486 km), DJ 248D Ciurea – Bârnova – Tomești – Holboca (19,069 km), dar și DJ 249 A limita mun. lași – Holboca – intersecție DJ 248D (2,415 km).

Comentarii
  • Este mare nevoie de asfaltare..domnule primar faceti tot posibilul pt a duce acest lucru la bun sfarsit…asteptam si reteaua de gaze sa fie trasa la noi in satul cucuteni…

  • Păi nu a cheltuit primarul banii publici pe lăutari de anul nou și pentru alți soliști la zilele comunei. Bani grei nu mărunțișuri. Dacă nu ai nici acum bani când liberalii conduc toate puterile din stat înseamnă că nu ești bun manager.

  • Eu nu știu ce blestem a dat peste lețcăneni de a ajuns ca acest semianalfabet, corigent an de an ( întrebați-l pe profesorul Ursache cam ce tăun e STELICĂ care și acum scrie mi-au legat ca pisica miauuuuu ….) sa conducă această frumoasa comună! Ce tâmpenii face prin primărie e de noaptea minții,da avize pe terenuri proprietate privată,intra in terenurile ce aparțin de alte proiecte ( vezi așa zisul Parc Tehnologic ) nu e in stare de dialog,nu are viziune,nu poate deschide gura sa susțină un proiect! Suntem vai ma-ma noastră!

Adauga un comentariu