News Flash:

Cosmarul apei calde - episodul II

12 Septembrie 1999
1146 Vizualizari | 0 Comentarii
O adresa facuta publica de catre CET a stirnit uimirea si indignarea autoritatilor locale, prin efectele acesteia riscindu-se chiar paralizarea activitatii orasului Iasi. Sucursala Electrocentrale Iasi a facut cunoscut ieri ca isi va trimite, incepind din 20 septembrie, sista furnizarea agentului termic si isi va trimite angajatii in somaj tehnic. Decizia a fost motivata de restantele consumatorilor care utilizeaza agentul termic furnizat de CET, restante care se cifreaza la 224 miliarde lei. Potrivit adresei transmise catre Prefectura, datorita restantelor amintite, CET se afla in imposibilitate de plata pentru salarii, combustibili si reparatii. "In aceasta situatie Sucursala Electrocentrale Iasi isi va sista activitatea, incepind cu 20 .09. 1999, trimtind personalul in somaj tehnic. Deoarece functionarea la parametri redusi este total neeconomica, se va opri livrarea de agent termic la toti consumatorii, inclusiv la agentii economici care sint buni platnici" se mentioneaza in adresa transmisa Prefecturii Iasi. Potrivit aceluiasi document, se subliniaza posibilitatea punerii in pericol a functionarii CET in iarna care va urma. Lista datornicilor introdusa in adresa cuprinde: spitale - 5.565.818.000 lei; scoli - 2.155.624.000 lei; RA Termoficare - 188.660.756.000 lei; consumatori industriali - 26.955.804.000 lei; alti consumatori - 767.552.000 lei. Dupa o epidemie de meningita si o alta de conjunctivita, cu deschiderea anului scolar aminata din cauza precaritatii conditiilor sanitare din institutiile de invatamint, Iasul se va confrunta cu grozaviile generate de absenta unor minime elemente de igiena si trai civilizat, respectiv apa calda si caldura. Consecintele absentei apei calde si caldurii sint greu de imaginat. Cert este ca Iasul are sansele, in aceste conditii, sa se reintoarca din civilizata convietuire de secol XX la insalubrul trai al evului mediu. Din pacate, cu pretul sanatatii noastre. "Nu este nici o problema daca se sisteaza livrarea agentului termic. Datornicii trebuie sa-si achite restantele. Aceasta a fost intelegerea cu RA Termoficare atunci cind am reluat furnizarea agentului termic" a declarat Dan Grecu, directorul economic al CET.

•RA Termoficare se afla intre ciocan si nicovala

Cap de lista in topul datornicilor catre CET, RA Temoficare a fost nominalizata cu o restanta de peste 188 miliarde lei, reprezentind 84 % din creantele pe care le are de recuperat Sucursala Electrocentrale Iasi. In ziua in care s-a reluat livrarea agentului termic, pe 2 septembrie, CET a impus regiei de termoficare sa achite, pina la sfirsitul celei de-a doua decade a lunii in curs, 80 miliarde lei. Conditia a fost dictata de la Bucuresti de catre SC Termoelectrica SA. Potrivit unei intelegeri survenite in ultimul moment, dupa interventiile unor lideri politici, SC Termoelectrica SA a admis ca iesenii sa primeasca apa calda daca RA Termoficare achita doar 5 miliarde lei. SC Termoelectrica SA si-a pastrat ca atu intelegerea anterioara transformind termenii unei decizii intr-un veritabil instrument de santaj. RA Termoficare, in incercarea de a iesi din incapacitatea de plata, a apelat la ministerele industrilor si finantelor pentru garantarea unui imprumut fara dobinda de 60 miliarde lei. RA Termoficare a primit asigurari ca va beneficia si de 20 miliarde lei reprezentind o parte din subventiile pe anul 1998. Suma de 80 miliarde lei ar fi trebuit sa fie primita la rectificarea de buget programata in perioada 1 - 7 septembrie. Prezenta la Bucuresti a delegatiei FMI pune sub semnul intrebarii posibilitatea ca RA Termoficare sa mai beneficieze de suma de 80 miliarde pentru care a avut asigurari ferme. "RA Termoficare este prinsa intre ciocan si nicovala. Statul este cel mai mare datornic al nostru. Daca nu achitam cele 80 miliarde lei nu putem sa primim agent termic. Pentru ca iesenii sa aiba apa calda trebuiesc facute interventii la nivel inalt" a declarat Romeo Mistreanu, directorul RA Termoficare

•"Nu pot sa iau in serios aceasta amenintare" a declarat inspectoarea generala Camelia Gavrila

Scolile se vor numara printre obiectivele care vor fi afectate de lipsa caldurii in iarna care va urma. Nu este exclusa intreruperea anului scolar in cazul in care salile de clasa se vor transforma in congelatoare. "Nu pot sa iau in serios aceasta amenintare. Nu sintrem la capatul lumii ci intr-o tara care se pretinde civilizata. Cunosc problema rerstantelor pe care le avem la CET. Vom incerca sa dam un coeficient din aceasta restanta pentru a avea caldura" a precizat prof. Camelia Gavrila, inspectoarea generala a ISJ.

•"Spitalele nu primesc agent termic vital de la CET" a mentionat dr. Corneliu Dobre, directorul CJASS

Spitalele vor cel mai mult de suferit daca se sisteaza livrarea agentului termic. Apa calda si caldura sint indispensabile pentru derularea in conditii optime a terapiei si actului medical ca atare. Faptul ca iarna este inca departe si existenta unor normative guvernamentale care interzic sistarea livrarii catre spitale a apei si caldurii l-a determinat pe dr. Corneliu Dobre, directorul Casei Judetene de Asigurari Sociale de Sanatate (CJASS) sa priveasca ceva mai optimist materializarea hotaririi CET. "Marile spitale nu primesc agent termic vital pe perioada verii. Pentru abur tehniologic sint in functiune centrale proprii. Deocamdata spitalele au in dotare instalatii cu care fac sterilizarea instrumentelor medicale. Cred ca daca se implica si Directia de Sanatate Publica, putem sa eliminam riscul ca spitalele sa ramina neincalzite peste iarna" a declarat directorul Corneliu Dobre.
Ovidiu MARDARE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1237 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013818 (s)