Secretele istoriei

Cosmarul ce sperie marea majoritate a rusilor

Publicat: 06 ian. 2015
3

Aproape jumatate dintre rusi cred in posibilitatea intoarcerii represiunilor in stil sovietic, potrivit unui sondaj facut public recent.

Sondajul, intitulat „Represiunea in masa in Uniunea Sovietica„, examineaza perceptia publica si interpretarile date de cetatenii rusi represiunilor sovietice. Milioane de oameni au fost persecutati pentru opiniile lor politice in timpul perioadei sovietice, cel mai intunecat episod avand loc la sfarsitul anilor ’30, scrie The Moscow Times.

Dintre cei chestionati, 48% cred ca exista posibilitatea ca, in timpul vietii lor, sa aiba loc o reintoarcere la o politica opresiva, iar dintre acestia 14% spun ca ca posibilitatea e foarte mare. Un sfert dintre respondenti nu cred ca vor vedea intoarcerea opresiunii in timpul vietii lor, iar alti 22% nu au stiut ce sa raspunda.

Vezi si Situatii in care Rusia s-a folosit de pretexte umanitare pentru a-si invada vecinii

Pe langa ipoteza revenirii represiunii, rezultatele sondajului arata si o schimbare a sentimentului public fata de represiunea de tip sovietic.

Vezi si Rusia bolsevica

Astfel, numarul rusilor care-l invinovatesc de crime pe dictatorul sovietic Iosif Stalin s-a redus la 40%, comparativ cu 43% in 2012. A crescut insa numarul celor care il scuza pe Stalin si atribuie responsabilitatea pentru crimele comise membrilor cercului lui Stalin si membrilor NKVD.

De asemenea, e in crestere si numarul celor care cred ca represiunea sovietica a fost justificata, de la 12% in octombrie 2012, la 17% in prezent. Sondajul, efectuat pe data de 19 octombrie, a chestionat 1500 de oameni din 43 de regiuni ale Rusiei si are o marja de eroare de 3,6%.

Joi, in Rusia a fost tinuta „Ziua Rememorarii”, in Piata Lubianka, dedicata amintirii crimelor lui Stalin. Din 2007, de la a 70-aniversare a inceputului Marii Terori Staliniste, organizatia pentru drepturile omului „Amintirea” a initiat un eveniment anual numit „Intoarcerea numelor”.

Ca parte din eveniment, activistii organizatiei citesc pe rand numele tuturor celor 30.000 de oameni executati la Moscova intre 1937 si 1938.

Adauga un comentariu