Local

Cosmarul creditelor in franci aproape de final. Instantele straine au decis in favoarea clientilor

Publicat: 17 mart. 2015
1

Dupa ce instantele europene au decis in mai multe randuri ca bancile s-au folosit de clauze abuzive in relatia cu cei care au contractat credite in franci elvetieni, a venit randul justitiei franceze sa faca dreptate celor pagubiti. Aceste procese ar putea fi folosite si de instantele romanesti ca un precedent. Apropierea Frantei de Elvetia a facut ca unele banci franceze sa fie tentate de a oferi aceste credite clientilor, unele din aceste banci avand sedii inclusiv in Iasi. Este cazul Credit Agricole. În cazul acestei banci, creditele au fost oferite clientilor cu stare financiara buna.

Acesti clienti francezi se potrivesc, spre deosebire de cei români, descrierii facute de unii critici ce au pretins ca banii din creditele CHF au mers pe vile. Concret, Credit Agricole a dat franci elvetieni pentru vile în insulele Antile, in cadrul proiectului Paradise Rock. Dupa semnarea contractului de credit, consilierii de patrimoniu încasau bonusuri de la banca. Dupa anul 2011, când CHF a crescut cu 30 la suta fata de euro clientii au apelat la avocati. Asa s-a ajuns ca un tribunal din Metz sa oblige banca la plata unor daune, banca fiind condamnata pentru lipsa grava de informare a clientilor.

Pentru iesenii care au asemenea credite si vor sa scape de povara unui curs urias, acestia trebuie sa depuna o cerere de chemare in judecata la judecatoria sau tribunalul de la sediul bancii. O problema ar putea fi faptul ca in Romania exista foarte putini avocati specializati pe acest tip de procese. Autoritatile si instantele din Franta au calificat, inca din 2011, ca fiind produse financiare toxice toate creditele in franci elvetieni contractate de populatie sau de autoritatile administratiei locale, iar instantele din tari ca Ungaria, Bulgaria sau Croatia au dispus inghetarea cursului de schimb CHF si denominarea in moneda nationala a creditelor. In Romania insa situatia se tergiverseaza. Acum cotatia a ajuns de la 2 lei la peste 4 lei si 10 bani. Asta inseamna ca in acest moment ratele celor imprumutati in aceasta moneda au crescut cu peste 100 la suta in ultimii 7 ani.

Adauga un comentariu