Eveniment-Social

Cosmarul fiecarui iesean atunci cand se prezinta la medic

Publicat: 13 sept. 2012
1

Medicii specialisti trag un semnal de alarma cu privire la practicarea unor controale de rutina sau prezentarea la doctor imediat dupa aparitia unor simptome neobisnuite. De cele mai multe ori se intampla ca iesenii sa ajunga la spital doar atunci cand resimt o durere prea mare. Efectele acestui obicei pot fi dramatice, atunci cand se descopera o afectiune aflata intr-un stadiu avansat si agresiv.
„Este important ca atunci cand vedem schimbari majore la organismul nostru, sa apelam la cunostintele unui medic. Deseori, vin la cabinet persoane carora le este foarte frica de un diagnostic. Sunt persoane din intreaga regiune a Moldovei, care ajung la spital in momentul in care au un organism mult prea slabit pentru a mai raspunde la unele tratamente”, a explicat dr. Catalin Danaila, medic primar hematologie in cadrul Institutului Regional de Oncologie Iasi.

Cu ocazia Zilei Internationale de Lupta Impotriva Limfomului, specialistii indeamna iesenii sa se informeze corect despre simptomele si incidenta cancerului limfatic. „Exista doua tipuri de limfom: limfom non-Hodgkin (LNH) si limfom Hodgkin (LH). Ambele tipuri sunt forme de cancer ale sistemului limfatic care însa, daca sunt descoperite la timp, pot fi transformate în boli cronice tinute sub control terapeutic. Cel mai frecvent semn de cancer al celulelor în ganglionii limfatici este ca unul sau mai multi ganglioni se maresc si se întaresc. Unii pacienti mai pot acuza febra persistenta sau recurenta, transpiratii abundente nocturne, oboseala si scadere în greutate”, a adaugat dr. Catalin Danaila.

Limfomul Hodgkin apare la grupa de varsta 20-30 de ani, sau dupa 60 de ani, iar tratamentul este bazat pe chimioterapie iar constientizarea bolii si a simptomelor sale este vitala. Potrivit medicilor, nu pot fi stabilite cu exactitate cauzele care favorizeaza aparitia cancerului limfatic. Sunt predispuse persoanele care lucreaza intr-un mediu toxic, cu substante chimice care au deja afectiuni severe precum hepatita C sau HIV.

Adauga un comentariu