Local

Cosmarul unui iesean care are de platit o suma uriasa catre E.ON. Nu-si explica cum a ajuns in aceasta situatie

Publicat: 05 ian. 2016
1

@ Desi este un client corect, a fost tratat ca un infractor @ Barbatul a incercat sa afle adevarul, insa nu a fost bagat in seama @ In prezent, asteapta citatie pentru procesul intentat impotriva sa pentru furt @ Nu este singurul in aceasta situatie

Situatie de nedescris in familia unui iesean. Nu si-a imaginat nici in ruptul capului ca ar putea trece vreodata prin asa ceva, pana nu a primit acasa factura. Intamplarea prin care trece Florin Vrabie a inceput in toamna anului 2014, cand niste angajati ai companiei de curent electric E.ON si-au facut aparitia la poarta sa, precizand ca trebuie schimbat contorul, fiindca este prea vechi. Nestiind despre ce este vorba si crezand ca este o practica normala, sotia acestuia le-a permis angajatilor sa schimbe contorul si a semnat avizul precum ca a fost de acord. Nu si-a imaginat ca problemele prin care altii au trecut si de care auzise, i se pot intampla si lui, desi nu are nicio vina. Problema a inceput in luna februarie a anului trecut, cand factura la lumina pe care Florin Vrabie a primit-o, mai ca l-a dat pe spate. Trebuia sa achite peste 3.500 de lei, pentru 6.000 de kw consumati. Pentru a nu ramane fara banii pe care trebuie sa ii recupereze, E.ON l-a dat in judecata pe barbat, pe motiv ca a furat curent si nu doreste sa achite intreaga datorie.

„Nu mi-a venit sa cred. Sotia era acasa si a semnat, pentru ca i-au spus ca trebuie schimbat neaparat contorul. Dar, de acolo pana la a ne acuza de furt de curent, mi se pare o batjocura. Nici daca tineam peste 20 de case un an intreg, nu reuseam sa consum atatia kw, cati mi-au venit pe factura. Am fost si la Oficiul pentru Protectia Consumatorului (OPC), am fost si la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), sa fac contestatie, sa stiu si eu din ce cauza mi-a venit o astfel de factura, dar nimic. ANRE imi da raspuns, in care imi spune ca nu poate sa faca nimic, pentru ca sunt in proces cu E.ON, vor sa aiba o hotarare judecatoreasca. Ei m-au dat in judecata pentru furt de curent”, povesteste ieseanul.

Tot mai multi ieseni povestesc ca sunt bagati in datorii

Daca era vorba despre o regularizare, pentru care barbatul era pus sa plateasca cativa kw in plus, nu era nicio problema, insa este vorba despre cateva zeci de milioane vechi, astfel ca nu doreste sa achite bani degeaba, pentru un lucru de care nu s-a folosit. De cat timp umbla pe la oficiile E.ON-ului sau ale ANRE-ului, Florin Vrabie a intrat in contact cu mai multi ieseni care au exact aceeasi problema: facturi prea mari la curent, pentru niste kw, in numar foarte mare, nefolositi. Pentru a putea iesi in castig din aceasta problema, oamenii vor sa se uneasca, pentru ca impreuna sa dovedeasca faptul ca nu sunt vinovati de acuzatii ce li se aduc si pentru a nu plati niste bani degeaba.

„Suntem mai multe familii in situatia asta. Mai stiu oameni, am vorbit intre noi. Unii asteapta la avocat, expertiza, fiecare e intr-un alt stadiu de rezolvare. Din Tomesti, in Valea Seaca, Valea Adanca, sunt peste 50-60 de oameni care au facturi si de sute de milioane, pensionari cu facturi de 60 de milioane vechi la E.ON. In ceea ce priveste factura, eu bani nu le dau, nu am de unde. Sunt nevinovat”, continua barbatul.

Poveste trasa la indigo

Printr-o situatie similara a trecut si Alexandru Mormeci, din Valea Seaca, tot in aceeasi perioada a anului 2014. Din ce povestea atunci barbatul, au venit doi tineri cu legitimatii E.ON, care voiau sa schimbe contorul. Dupa ce s-au uitat la acesta, au cerut sa fie lasati sa se uite prin toata casa, au numarat frigiderele si au intrebat de cat timp are masina de spalat. Proprietarul casei i-a intrebat pe cei doi angajati E.ON ce cauta de fapt si i s-a spus ca s-au gasit amprente pe contor, ca si cum cineva ar fi umblat acolo si ar fi furat curent. Dupa asta, au schimbat contorul si i-au dat o foaie clientului sa o semneze, dar fara sa explice ce scrie acolo.

„Fiind foarte mult de citit, am semnat fara sa ma gandesc ca ar fi vreo problema. Dupa 3 luni, in februarie anul acesta (2015 – n.r.), am primit o amenda pentru furt de curent, in valoare de 60 de milioane de lei vechi. Mi s-au adus acuze, fara sa fiu prins cu nimic. Am facut doua contestatii la E.ON si nu am primit niciun raspuns. Sunt acuzat ca, timp de un an, am consumat ilegal 8.000 de kw”, povestea atunci Alexandru Mormeci.

Comentarii
  • Mie mi au ars tv ul inainte de sarbatori …am fost la ei la noul lor sediu de pe explanada Palas si a spus o duduie care juca solitaire ..ca este confidential..si nu are cum sa mi zica..si a inceput sa rada! asta primim noi romanii de rand zi de zi…bascalie si bataie de joc de la toate institutiile statului cu marile lor corporatii..suntem niste sclavi…daca nu avem ghioage sa le dam pe spinare! asa vom pati mereu!

Adauga un comentariu