International

Cotația țițeiului va atinge un nivel record. Prețurile vor exploda

Publicat: 12 ian. 2022
titei
Lipsa capacităților de producție și investițiile limitate din sector ar putea duce cotația barilului de țiței Brent peste nivelul de 100 de dolari

Miercuri, 12 ianuarie 2022, cotația barilului de țiței Brent se tranzacționa la peste 84 de dolari, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni.

Anul trecut prețurile au crescut cu 50%, pe fondul deficitului de cărbune și gaze. Conform aprecierilor analiștilor, tendința va continua și anul acesta. Lipsa capacităților de producție și investițiile limitate din sector ar putea duce cotația barilului de țiței Brent peste nivelul de 100 de dolari.

Se preconizează o stagnare a prețului barilului de țiței Brent

În ciuda variantei Omicron a coronavirusului, care a dus la creșterea semnificativă a numărului de cazuri de COVID-19, analiștii sunt de părere că prețurile petrolului vor fi susținute de reticența guvernelor țărilor de a impune restricții la fel de severe ca cele care au afectat economia mondială în 2020.

„Dacă China nu va înregistra o încetinire semnificativă, şi în condiţiile în care capacitatea grupului OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) de a majora producţia este clar limitată, nu văd motive pentru care cotaţia barilului de ţiţei Brent să depăşească nivelul de 100 de dolari în primul trimestru din 2021”, a apreciat Jeffrey Halley, analist la OANDA.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) încearcă relaxarea treptată a reducerilor de producție implementate în 2020, când cererea de petrol s-a prăbușit.

În ciuda acestui lucru, mulți producători mici nu pot majora livrările, iar alți producători sunt îngrijorați că ar putea furniza prea mult țiței în cazul în care pandemia va avea ca efect reducerea activității economice.

„Nu vrem să vedem o cotaţie a barilului de ţiţei Brent peste nivelul de 100 de dolari, lumea nu este pregătită pentru asta”, susţine ministrul Petrolului din Oman, Mohammed Al Rumhi.

OPEC preconizează o creștere a cererii globale pentru anul 2022, cu 4.15 milioane de barili pe zi, până la nivelul de 100.8 milioane de barili pe zi, peste nivelul din 2019.

Prețul barilului de petrol Brent, de referință în Europa, s-a apreciat cu 52% în 2021 și a încheiat anul la 77.78 de dolari.

În același timp, prețul petrolului intermediar Texas a crescut cu 55%, la 75.21 de dolari.

Comentarii
  • Anult trecut pretul petrolului a crescut cu 50% !, in 2022 se preconizeaza o crestere de 125% ! deja baietii grei din scena mondiala pariaza pe un pret de 200 $ barilul in maxim18 luni !, am mai ziso si o mazic odata !, daca vreti sa urmariti si sa stiti inflatia reala , cea pe care NU o pot manevra din pix guvernele urmarit pretul la pompa la benzinarie !, da !, inflatia reala este de 35% spre 50 % intrun an !

Adauga un comentariu