International

COVID-19 a dat peste cap SUA: Aproape jumătate din populaţie încă nu are un loc de muncă!

Publicat: 30 iun. 2020
ALT=
COVID-19 a dat peste cap SUA: Aproape jumătate din populaţie încă nu are un loc de muncă

COVID-19 a dat peste cap SUA. Aproape jumătate din populaţia Statelor Unite încă nu are un loc de muncă, ceea ce arată cât de departe este piaţa americană a muncii de redresarea după pandemia de coronavirus, transmite CNBC.

Rata de ocupare a forţei de muncă, care reprezintă numărul de persoane angajate ca procentaj din populaţia adultă, a scăzut în luna mai la 52,8%, ceea ce înseamnă că 47,2% dimtre americani nu au serviciu, potrivit Bureau of Labor Statistics (Biroul de Statistică a Muncii).

COVID-19 a dat peste cap SUA: Șamajul la cote alarmante

În timp ce oprirea activităţilor din cauza noului coronavirus a devastat piaţa muncii, ponderea populaţiei ocupate a scăzut semnificativ de la un maxim recent de 61,2% atins în luna ianuarie, care este departe de un vârf de 64,7% atins în anul 2000.

Acest raport arată o imagine mai largă a angajărilor, pentru că ia în considerare adulţii care nu fac parte din forţa de muncă şi pe cei care au fost descurajaţi de perspectivele de a găsi un post, în timp ce rata şomajului include doar persoanele care caută în mod activ să se angajeze.

Între timp, estimările arată că rata şomajului va scădea în iunie la 12,4%, de la 13,3% în luna mai, potrivit Dow Jones.

Creșetere uriașă a numărului de infectări

Zborurile spre Statele Unite vor fi probabil excluse, deoarece acolo cazurile de COVID-19 se înmulțesc alarmant, pe mai bine de o jumătate de teritoriu.

Situaţia este atât de gravă încât vicepreşedintele a făcut apel către americani să poarte măşti de protecţie.

Ambasadorii Uniunii Europene s-au întâlnit vineri și s-au pus de acord asupra criteriilor legate de naționalitățile care au voie să intre în Uniunea Europeană. Azi ambasadorii se vor întâlni din nou. Vor fi puse pe masă 27 de liste din 27 de țări, iar oficialii vor trebui să se pună de acord asupra uneia. În acest moment, se pare că cetățenii Statelor Unite nu vor fi incluși în această listă. Motivul este că rata infecțiilor cu coronavirus în Statele Unite o depășește pe cea a Uniunii Europene, explică Nic Robertson, corespondent CNN.

36 de state americane au raportat în ultimele 24 de ore o creștere alarmantă a cazurilor de infectare cu Sars-Cov-2. Pentru sâmbătă, doar Florida a raportat peste 9.500 de infectări – peste vârful înregistrat de Italia, în perioada în care Peninsula era considerată epicentrul pandemiei.

„Multă lume crede că Florida s-a redeschis prea repede. Cred că, de fapt, problema e că oamenii nu s-au protejat așa cum trebuie”, a declarat Francis Suarez, primar Miami.

Nu vor să mai poarte măști de protecție

Se fac tot mai multe presiuni asupra guvernatorilor să anunțe obligativitatea purtării măștii în toate statele federale. Unii oficiali americani o pun deja în practică, dar mulți așteaptă ca președintele Trump să fie puterea exemplului.

„Ar fi o diferență uriașă dacă președintele și vicepreședintele ar purta o mască oriunde s-ar deplasa”, atrage atenția Steve Aadler, primar Austin/Texas.

De teama apariţiei unor focare, cunoscutele plaje din Miami vor fi închise pe 4 iulie, de Ziua Independenţei.

Și pe coasta de Vest, în California, autorităţile se tem că spitalele se vor umple în perioada imediat următoare. Statul american a înregistrat un vârf de şase mii de cazuri noi într-un interval de 24 de ore.

Adauga un comentariu