Mama si copilul

Covid-19 afecteaza placenta la femeile insarcinate

Publicat: 29 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Covid-19 afecteaza placenta la femeile insarcinate
Covid-19 afecteaza placenta

Covid-19 afecteaza placenta. Infectia cu Covid-19 la gravide poate fi asociata cu un flux anormal de sange intre mame si bebelusii lor in utero, potrivit unor noi cercetari. Rezultatele sugereaza o noua complicatie a acestei boli respiratorii severe.

Placenta este primul organ care se formeaza pe masura ce fatul se dezvolta si preia oxigen si nutrienti din fluxul sanguin al mamei si ajuta la facilitarea schimbului de deseuri, actionand ca un ventilator pentru fat. Conform constatarilor, placentele gravidelor infectate cu SARS-CoV-2 par sa nu functioneze la fel de bine in comparatie cu cele care nu sunt infectate de aceasta infectie, informeaza IFLScience.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, expertii de la Northwestern Medicine au efectuat examene patologice la placentele a 16 femei care s-au testat pozitiv pentru Covid-19 si au nascut intre 18 martie si 5 mai, 15 dintre ele au nascut copii in al treilea trimestru si o pacienta asimptomatica a suferit un avort in al doilea trimestru. Desi bebelusii s-au nascut in mare masura sanatosi la termen, o analiza a placentei a aratat ca placenta a fost „mai mica decat ar fi trebuit”, potrivit studiului publicat in American Journal of Clinical Pathology.

Covid-19 afecteaza placenta

„Acest virus pare sa induca unele leziuni in placenta. Nu pare sa induca rezultate negative la sugarii nascuti vii, dar valideaza ideea ca femeile cu COVID ar trebui sa fie monitorizate mai indeaproape”, a declarat autorul principal Dr. Jeffrey Goldstein, profesor asistent de patologie la Facultatea de Medicina din Universitatea Northwestern Feinberg.

Concret, placentele participantilor la studiu au avut doua anomalii comune: prima fiind un flux de sange insuficient de la mama la fat in ceea ce este cunoscut sub numele de malperfuzie vasculara materna – o conditie in care vasele de sange erau anormale. Cheaguri de sange, in placenta sau trombi intervillosi, au fost, de asemenea, observate. Nici sugarii, nici placentele nu au fost pozitive pentru virus.

Autorii studiului avertizeaza asupra mai multor limitari, inclusiv faptul ca placentele sunt supuse examinarii numai daca exista o indicatie a bolii sau a altor complicatii, care ar putea prejudicia rezultatele. Desi este un studiu mic, cercetatorii spun ca rezultatele sunt ingrijoratoare.

„Nu vreau sa trag concluzii cuprinzatoare dintr-un studiu mic, dar aceasta privire preliminara asupra modului in care Covid-19 ar putea provoca modificari ale placentei are cateva implicatii destul de semnificative pentru sanatatea unei sarcini. Trebuie sa discutam daca ar trebui sa schimbam modul in care monitorizam femeile insarcinate”, a declarat co-autorul studiului Emily Miller, profesor asistent de obstetrica si ginecologie la Feinberg.

Adauga un comentariu