Boli si tratamente

Aceste simptome ale pielii pot fi asociate cu Covid-19

Publicat: 09 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Aceste simptome ale pielii pot fi asociate cu Covid-19
Covid-19 afecteaza si pielea

Covid-19 afecteaza si pielea. Uniunea Națională a Dermatologilor din Franta avertizează asupra manifestărilor pielii legate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2, inclusiv roșeață persistentă și dureroasă și leziuni asemănătoare cu degeraturile.

Covid-19 este o infecție nouă, încă puțin cunoscută și slab documentată. Prin urmare, toate datele epidemiologice ale pacienților sunt înregistrate cu scrupule pentru a înțelege mai bine boala.

Astfel, au fost deja evidențiate simptome mai rare, cum ar fi pierderea mirosului sau a gustului sau tulburări digestive. Dar, specialistii sustine ca anumite semne ale pielii pot fi asociate cu covid-19. Aproximativ 120 de cazuri au fost raportate în două săptămâni in Franta.

Cum arată aceste leziuni ale pielii?

În comunicatul său de presă publicat pe 06 aprilie, uniunea națională a dermatologilor (SNDV) precizează că este vorba, în general, de acrosindromuri, adică de tulburări vasomotorii (legate de dilatarea și contracția vaselor de sânge) de la extremități: leziunile seamănă cu degerături, deoarece apar de obicei iarna pe vreme rece, umedă.

Oamenii au roșeață, uneori pete purpurii, cu umflături mai mult sau mai puțin dureroase, pe mâini sau picioare, dar fără mâncărimi. Majoritatea pacienților au atribuit, de asemenea, aceste leziuni unei forme de eczemă cauzată de spălarea repetată a mâinilor cu gel hidro-alcoolic.

Dr. Catherine Oliveres-Ghouti, dermatolog al SNDV, explica: toți pacienții prezentau o formă ușoară de infecție cu covid. Unii dintre ei s-au plâns și de febră și dureri de cap. Niciunul nu a fost internat.

Covid-19 afecteaza si pielea. Pacienți potențial contagioși

Dacă desigur sunt necesare mai multe dovezi, ipoteza unei legături între aceste simptome ale pielii și infecția cu covid-19 este în întregime consistentă: „Coronavirus Sars-CoV-2 atacă endoteliul, peretele interior al vaselor de sânge”, sustine dermatologul.

Oricine are o roșeață persistentă dureroasă este invitat să consulte un dermatolog sau un medic și, desigur, să rămână acasă. SNDV solicită ca acești pacienți potențial contagioși, cei mai mulți dintre ei nu au alte semne de infecție, să fie analizați cât mai curând posibil. Dacă un test PCR nu poate fi efectuat în momentul apariției simptomelor, va fi necesar să se confirme printr-un test serologic că aceste persoane beneficiază într-adevăr de imunitate împotriva coronavirusului.

Ce să faci în caz de durere?

Dr. Oliveres-Ghouti subliniază că majoritatea leziunilor dispar singure în câteva zile. Ea sfătuiește formal să se aplice o cremă cu cortizon, să se ia o aspirină sau antiinflamatoare.

Opțional, pentru a calma durerea, este posibil să folosiți creme de vindecare pentru iritații sau arsuri mici (Homeoplastină, Cicaplast, etc.). Dacă durerea este mai intensă, se recomandă administrarea de doliprane. Dacă este necesar, un alt medicament mai specific poate fi prescris de medic.

Adauga un comentariu