Boli si tratamente

Covid-19: cât poate dura anosmia, pierderea mirosului?

Publicat: 25 feb. 2021
femeie care miroase lamaie
Unul dintre simptomele coronavirusului este anosmia (pierderea mirosului).

Unul dintre simptomele coronavirusului este anosmia (pierderea mirosului). Potrivit unui nou studiu, persoanele afectate de virus nu pot mirosi parfumuri sau diverse alte mirosuri timp de cinci luni.

Anosmia. Este posibil ca acest termen să vă fi fost încă necunoscut cu puțin timp în urmă, până la sosirea pandemiei. Anosmia este pierderea totală a mirosului. Și acesta este unul dintre simptome, cum ar fi ageusia (pierderea gustului), observata la mulți pacienți cu Covid-19. Unii ar suferi de efectele acesteia luni întregi, a confirmat medicul canadian Johannes Frasnelli. Potrivit unui nou studiu, pe care îl va prezenta la cea de-a 73-a reuniune anuală a Academiei Americane de Neurologie programată pentru luna aprilie viitoare, pierderea mirosului ar putea dura mai mult de cinci luni.

Fără simț al mirosului timp de cinci luni

Pentru a-și efectua studiul, medicul a analizat datele de sănătate a 813 persoane pozitive pentru Covid-19. La câteva luni după diagnostic, participanții au fost supuși la numeroase chestionare și teste pentru a evalua cu precizie tulburările senzoriale de care sufereau. În total, din cei 813 participanți, 580 și-au pierdut simțul mirosului. Dintre aceștia, mai mult de jumătate (sau 297 de persoane) nu și-au recăpătat capacitatea de miros la cinci luni după diagnostic, în timp ce 17% spun că încă suferă de unele tulburări de miros.

Deși semnificativă, constatarea este ușor mai puțin alarmantă pentru ageusie, deoarece doar 38% dintre participanți nu și-au recuperat gustul la cinci luni după infecție.

„Rezultatele noastre arată că modificarea mirosului și a gustului poate persista la un număr de persoane cu Covid-19. Acest lucru subliniază importanța urmăririi pacientului și necesitatea unor cercetări suplimentare asupra manifestărilor neurologice conexe Covid-19”, explică autorul studiului.

Pentru a ajuta persoanele cu anosmie să-și recupereze simțurile, profesioniștii din domeniul sănătății au dezvoltat recent protocoale de reabilitare olfactivă care permit regenerarea celulelor sustentacular. O treime dintre animici au observat o îmbunătățire a sensibilității olfactive după această reabilitare.

Adauga un comentariu