Boli si tratamente

COVID-19: leziuni pulmonare prezente mult timp după infectare, arată un studiu al Universitatii Oxford

Publicat: 01 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
COVID-19 leziuni pulmonare prezente mult timp după infectare arată un studiu al Universitatii Oxford
Covid-19 ar putea provoca leziuni pulmonare încă detectabile la mai mult de trei luni după infectare.

Covid-19 ar putea provoca leziuni pulmonare încă detectabile la mai mult de trei luni după infectarea pacienților, sugerează cercetătorii.

Un studiu pe 10 pacienți efectuat de cercetatorii de la Universitatea Oxford a folosit o nouă tehnică de scanare pentru a identifica leziunile care nu au fost vizibile prin scanările convenționale. In cadrul acestor examinari prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) se foloseste xenon in depistarea leziunilor pulmonare.

Experții au spus că acest test care ar putea detecta daune pe termen lung ar face o mare diferență pentru pacienții cu Covid. Tehnica cu xenon presupune ca pacienții să inspire gazul în timpul scanării prin rezonanță magnetică (RMN), potrivit BBC News.

Prof. Fergus Gleeson, care a condus lucrarea, a testat tehnica de scanare pe 10 pacienți cu vârste cuprinse între 19 și 69 de ani. Opt dintre ei au avut dificultăți de respirație persistente și oboseală la trei luni după ce s-au îmbolnăvit de coronavirus, chiar dacă niciunul dintre aceștia nu fusese internat la terapie intensivă sau nu a necesitat ventilație, iar scanările convenționale nu identificaseră probleme în plămâni.

Scanarile au scos la iveala leziuni pulmonare – zone in care aerul nu circula cu usurinta in sange – la opt dintre pacientii care aveau probleme de respiratie.

Rezultatele l-au determinat pe prof. Gleeson să inceapa o analiza a 100 de persoane pentru a vedea dacă același lucru este valabil și pentru persoanele care nu au fost internate în spital și nu au prezentat simptome grave. El intenționează să colaboreze cu medicii de familie pentru a scana persoanele care au testat pozitiv pentru Covid-19 într-o serie de grupe de vârstă.

10% dintre infectati ar putea prezenta leziuni pulmonare

Scopul este de a descoperi dacă apar leziuni pulmonare și, dacă da, dacă sunt permanente sau se rezolvă în timp.

„Mă așteptam la o anumită formă de leziuni pulmonare, dar nu la măsura pe care am văzut-o”.

Riscul de boli grave și deces crește semnificativ pentru cei peste 60 de ani. Dar dacă procesul va descoperi că leziunile pulmonare apar într-o grupă de vârstă mai largă și chiar și la cei care nu necesită internare în spital, „acest lucru va schimba situatia”, potrivit prof. Gleeson.

Acesta consideră că leziunile pulmonare identificate de scanările cu xenon pot fi unul dintre factorii din spatele Covid-ului îndelungat, în care oamenii se simt rău timp de câteva luni după infecție.

Tehnica de scanare a fost dezvoltată de un grup de cercetare de la Universitatea din Sheffield condus de prof. James Wild, care a precizat că se oferă astfel o modalitate „unică” de a identifica leziunile pulmonare cauzate de infecția cu Covid-19 și efectele ulterioare ale acesteia.

Dr. Shelley Hayles, medic de familie la Oxford, implicat în acesta cercetare, crede că până la 10% dintre cei care au avut Covid-19 ar putea prezenta o formă de leziuni pulmonare care duce la simptome prelungite.

„Ne aflam acum la peste un milion si-un sfert de cazuri, iar 10% din asta inseamna mult”, subliniaza ea.

Adauga un comentariu