Stiri medicale

Covid-19: livrarile la domiciliu, mai riscante decât mersul la supermarket

Publicat: 19 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Covid-19 livrarile la domiciliu mai riscante decât mersul la supermarket
Livrarea alimentelor la domiciliu este cea mai periculoasă activitate

Întreaga populație este expusă riscului de a contracta Covid-19. Dar, potrivit unui studiu spaniol recent, o categorie de oameni este mai probabil să fie infectată decât altele: proprietarii de câini. In plus, cercetatorii au stabilit si ca livrarea produselor alimentare la domiciliu este mai riscanta decât mersul la un supermarket.

Nu mai este un secret faptul că anumite locuri favorizează circulația virusului și contaminarea. Printre aceste locuri favorabile răspândirii Covid-19 se numără restaurantele și barurile. Această listă include, de asemenea, supermarketuri și cabinete medicale, lăcașuri de cult și hoteluri. De asemenea, virusul circulă activ în școli, precum și în companii private și publice (cu excepția unităților de sănătate). Cu toate acestea, riscul de contaminare nu este foarte mare în aceste locuri. Potrivit unui studiu spaniol publicat în revista Environmental Research, o anumită categorie de persoane ar avea un risc mai mare de a contracta virusul.

Covid-19: A avea un câine crește riscul de a fi infectat cu noul coronavirus cu 78%

În scopul studiului, cercetătorii au chestionat 2.086 de spanioli despre activitățile lor în timpul carantinei introduse din martie până în mai. Oamenii de știință au descoperit că proprietarii de câini au un risc cu 78% mai mare de a fi infectați.

„Nu avem suficiente informații disponibile pentru a spune dacă câinii înșiși sunt purtători ai virusului sau dacă proprietarii sunt infectați prin obiecte contaminate, pe care este mai probabil să le manipuleze”, a spus Cristina Sánchez González, coautor al studiului, potrivit Femme Actuelle. Ea a sugerat că „virusul se poate răspândi în fecalele câinilor”.

Pot câinii să ia Covid-19 și să-l transmită oamenilor?

Un studiu publicat în aprilie și realizat de Institutul Pasteur și Școala Națională Veterinară Alfort din Franta, a dezvăluit că animalele de companie nu sunt infectate ușor cu Covid-19, chiar și atunci când sunt în contact strâns cu un om contaminat.

Agenția pentru medicamente din Spania a confirmat, pe 19 noiembrie, „că până în prezent animalele domestice și animalele sălbatice nu joacă niciun rol epidemiologic în întreținerea și răspândirea SARS-CoV-2 în Franța, unde diseminarea virusului este acum rezultatul transmiterii de la om la om prin căile respiratorii”.

În declarația sa, agenția a declarat că câinii sunt receptivi la virus, dar sensibilitatea lor rămâne de confirmat.

„Foarte puțini câini au dezvoltat semne clinice în condiții naturale, având în vedere nivelurile foarte ridicate de expunere la virus (mii de persoane infectate cu Covid-19 au fost în contact strâns cu câinele lor). Testele efectuate pe câinii de contact nu au făcut posibilă demonstrarea transmiterii virusului între ei. În cele din urmă, nu există în prezent date științifice care să arate transmiterea SARS-CoV-2 de când câine către o altă specie”, detaliază ANSES.

Dar orice persoană trebuie să fie vigilentă în fața anumitor situații specifice, cum ar fi „o concentrație mare de animale receptive la SARS-CoV-2”, pentru a evita „constituirea, în viitor, a unui rezervor de animale favorabil propagării virusului”. Și, dintr-un motiv întemeiat, cazuri de contaminare umană de la fermele de nurcă au fost declarate recent în Danemarca și Olanda. Agenția pentru medicamente din Spania sfătuiește persoanele cu coronavirus să aplice măsuri de barieră pentru a limita riscul de infecție de la oameni la animale.

Covid-19: Livrarea alimentelor la domiciliu, cea mai periculoasă activitate

Studiul spaniol a constatat nu numai că deținerea unui câine a crescut riscul de infectare cu Covid-19 cu 78%. Rezultatele studiului au arătat, de asemenea, că mersul la serviciu mai degrabă decât lucrul de acasă a crescut riscul de a contracta virusul cu 76%. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că convietuirea cu un bolnav crește riscul de infecție de 60 de ori. O altă descoperire a oamenilor de știință: cea mai periculoasă activitate este livrarea alimentelor la domiciliu (94%). Prin urmare, livrarea produselor alimentare la domiciliu este mai riscanta decât mersul la un supermarket.

Adauga un comentariu