Stiri medicale

Covid-19: Potrivit unui studiu francez, coronavirusul ar fi putut scăpa dintr-un laborator

Publicat: 08 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Covid-19 Potrivit unui studiu francez coronavirusul ar fi putut scăpa dintr-un laborator
Aceasta este de altfel ipoteza favorită a adepților teoriei conspirației

O echipă de cercetători francezi tocmai a publicat un studiu care dă crezare ipotezei că coronavirusul Sars-Cov-2 a scăpat dintr-un laborator de cercetare. Aceasta este de altfel ipoteza favorită a adepților teoriei conspirației și a pseudo-oamenilor de știință: coronavirusul Sars-Cov-2 ar fi fost creat voluntar în laborator și apoi eliberat pe planetă pentru eradicarea speciei umane, îmbogățirea companiilor farmaceutice, blocarea progresului încălzirii globale.

Specialiștii nu sunt încă siguri de originile sale exacte

În aprilie 2020, dr. Jacques Fiorentino, fost medic de urgență (SAMU și SOS Médecins) și fost instructor la Crucea Roșie franceză, a explicat pentru Top Sante că coronavirusul Sars-Cov-2 nu poate fi fabricat de om: „pornind de la modele experimentale, cercetătorii au reușit să reconstruiască calea coronavirusului Sars-Cov-2: dacă specialiștii nu sunt încă 100% siguri de originile sale exacte, coronavirusul a trecut într-adevăr din animale la oameni”.

În ceea ce privește dacă a scăpat dintr-un laborator, ipoteza a rămas puțin probabilă, potrivit specialistului: „nivelul de securitate al unui laborator de virologie este chiar mai mare decât cel al unei centrale nucleare”.

Dar un studiu realizat de 5 cercetători francezi și publicat în revista specializată Medecina/Stiinte semănă semințele îndoielii. Dr. Étienne Decroly, virolog la CNRS și coautor al acestui studiu, estimează astfel că „ipoteza unui virus care ar fi părăsit accidental un laborator este una plauzibila și, din păcate, nu poate fi exclusă în prezent”, potrivit Top Sante.

Pentru că, dacă știm că coronavirusul Sars-Cov-2 provine într-adevăr dintr-un virus transmis de lilieci, încă nu s-a identificat „animalul gazdă intermediar” care ar fi permis transmiterea la oameni – pangolinul a fost enuntat de cercetători.

Deci, cum a ajuns virusul de la lilieci la oameni?

„În ipoteza unui virus evadat dintr-un laborator, Sars-Cov-2 ar fi scapat dintr-un virus izolat de liliac, în timpul colectărilor de probe. Ar fi putut fi cultivat în laborator pe celule sau animale pentru a înțelege modul în care acest virus este capabil să treacă bariera speciei. (…) Nu ar fi vorba de construirea unei arme biologice, ci de cercetare care vizează o mai bună înțelegere a funcționării acestui virus”, explică dr. Decroly.

O ipoteză care nu pare atât de exagerată pe cât pare: astfel, virusul Marburg (care a provocat o scurtă epidemie în 1967 în Germania și Serbia) ar fi scăpat dintr-un laborator în care cercetătorii studiau maimuțele infectate, importate din Uganda.

„Înțelegerea originilor virusului nu poate fi echivalată cu conspirația”, spune dr. Decroly. Chiar dacă s-ar demonstra că s-a produs un accident, nu ar fi o conspirație.

Adauga un comentariu