Boli si tratamente

Covid-19: vitamina K ar putea ajuta în formele severe

Publicat: 07 nov. 2020
surse de vitamina K
Vitamina K, care se găsește în anumite alimente, joacă un rol important în coagularea sângelui.

Vitamina K, care se găsește în anumite alimente, joacă un rol important în coagularea sângelui. Un studiu olandez a dezvăluit, în urmă cu câteva luni, o legătură între deficiența de vitamina K și riscul de a dezvolta o formă severă de Covid-19.

Vitamina K: care este rolul ei

Vitamina K este una dintre vitaminele liposolubile, împreună cu vitamina A, vitamina D și vitamina E. O vitamină liposolubilă se referă la o vitamină solubilă în grăsimi și care poate fi stocată de organism. Vitamina K joacă un rol important în coagularea sângelui și în mineralizarea oaselor.

Există mai multe tipuri de vitamina K:

  • Vitamina K1: se găsește în alimentele de origine vegetală
  • Vitamina K2: este sintetizată de bacteriile intestinale

În timp ce organismul are capacitatea de a stoca vitamina K, rezervele (în ficat, suprarenale, plămâni, măduvă osoasă, rinichi etc.) nu sunt foarte mari și trebuie alimentate în mod regulat.

Dar nevoile la adulți nu sunt foarte mari ; dacă sinteza de către flora intestinală se face corect, iar persoana are o dietă echilibrată și variată, riscul de deficiențe este scăzut.

În ce alimente se găsește vitamina K?

Alimentele cu o cantitate insemnată de vitamina K sunt alimente de origine vegetală, cum ar fi: spanac, varză verde, sparanghel, varză de varză, boabe de soia, afine, brocoli, fasole verde, varză de Bruxelles, varza rosie, salata verde, ceai verde. Se găsește și în ficatul de vită sau chiar în gălbenușul de ou.

De ce apare deficienta de vitamina K

După cum s-a explicat mai sus, organismul nu are nevoie de o cantitate mare de vitamina K pentru o sănătate bună, dar poate apărea o deficiență în unele cazuri:

  • La sugari
  • În caz de aport alimentar insuficient, împreună cu administrarea unui tratament antibiotic prelungit
  • În cazul tratamentelor medicamentoase care pot interfera cu sinteza vitaminei K
  • La pacienții cu fibroză chistică
  • La pacienții cu patologii intestinale

Covid-19: de ce vitamina K ar putea ajuta în formele severe

Un studiu olandez a dezvăluit în urmă cu câteva luni că un deficit de vitamina K ar putea crește riscul apariției unei forme severe de Covid-19. Comparând un grup de 134 de pacienți spitalizați cu simptome ale coronavirusului și un grup de 184 de persoane sănătoase, cercetătorii au descoperit că nivelurile scăzute de vitamina K din organism erau asociate cu forme severe ale bolii. Sunt necesare insa cercetări suplimentare pentru a confirma aceste rezultate.

Adauga un comentariu