Stiri medicale

COVID-19: Vitaminele pot avea un efect pozitiv doar la femei

Publicat: 02 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
COVID-19 Vitaminele pot avea un efect pozitiv doar la femei
Multivitaminele, vitamina D, omega-3 și suplimentele probiotice au avut un efect protector foarte slab

Analizând datele dintr-o aplicație dedicată urmăririi cazurilor de COVID-19, cercetătorii au descoperit că anumite suplimente de vitamine pot avea un efect mic în reducerea probabilității de a face infecția pentru femei, dar nu și pentru bărbați.

În mijlocul pandemiei COVID-19, multe studii au sugerat posibila asociere între nivelurile serice scăzute de vitamina D și mortalitatea generata de Covid-19. Această vitamină ar putea juca într-adevăr un rol în reglarea și suprimarea răspunsului inflamator al citokinelor aflat la originea sindromului de detresă respiratorie acută care caracterizează formele severe ale bolii.

Într-un nou studiu, cercetătorii de la King’s College Londra nu au fost interesați doar de posibilele beneficii ale suplimentării cu vitamina D în acest context, ci au analizat efectul mai multor tipuri de vitamine. Analizele lor se bazează pe utilizarea aplicației „ZOE COVID Symptom Study”, utilizată de 1,4 milioane de persoane din Regatul Unit, Statele Unite și Suedia, noteaza Sante Magazine.

„Am căutat corelații între administrarea suplimentelor și raportarea unui test pozitiv COVID-19 folosind un test PCR sau serologic sau având simptome predictive ale COVID”, explică dr. Cristina Menni, autorul principal al studiului.

COVID-19: Vitaminele pot avea un efect pozitiv doar la femei

Datele au arătat că peste 44.500 de utilizatori au raportat un test PCR sau serologic pozitiv și mai mult de 12.000 au prezentat unul dintre cele mai predictive simptome ale bolii, pierderea mirosului.

Rezultatele au arătat că multivitaminele, vitamina D, omega-3 și suplimentele probiotice au avut un efect protector foarte slab, dar statistic semnificativ împotriva COVID-19, în timp ce suplimentele de vitamina C, zinc, vitamina D sau usturoiul nu a avut efect detectabil. Cu toate acestea, atunci când cercetătorii au descompus analiza în funcție de sex, au descoperit că această legătură benefică era în mod ciudat prezentă doar la femei.

„Am constatat că multivitaminele, vitamina D, omega-3 și suplimentele probiotice au fost modeste în protejarea femeilor, dar nu am văzut același efect protector consistent pentru bărbați. A fost un rezultat surprinzător”, adaugă dr. Cristina Menni.

Cercetătorii sugerează că această constatare poate fi explicată prin diferențele dintre bărbați și femei in ceea ce priveste sistemului imunitar, acestea din urmă fiind chiar evidențiate în alte studii privind răspunsurile imune în timpul bolii Covid-19. Cealaltă ipoteză este o „părtinire de raportare”, și anume că un sex a raportat informațiile mai exact.

Cel mai important este să ai grijă de sănătatea generală

Potrivit cercetătorilor, explicația poate proveni și dintr-o „părtinire sănătoasă”. Acest lucru se datorează faptului că persoanele care iau vitamine și alte suplimente au mai multe șanse să aibă mai multă grijă de sănătatea lor generală și să respecte regulile pentru a evita contractarea infecției, cum ar fi purtarea unei măști și spălarea mâinilor.

Prin urmare, așa-numita „părtinire sănătoasă” ar putea explica de ce persoanele care au luat suplimente au mai puține șanse să prindă virusul. Cu toate acestea, dacă rezultatele ar reflecta doar efectul acestei părtiniri sănătoase, s-ar aștepta ca toate suplimentele să aibă un efect protector, dar acest lucru a fost observat doar pentru un interval limitat, sustin cercetatorii

Desi aceste rezultate sunt interesante, ele subliniază că trebuie făcute mai multe studii, deoarece nu demonstrează clar că suplimentarea poate reduce șansele de a contracta virusul. Potrivit dr. Cristina Menni, „acesta este un studiu observațional și nu un studiu clinic, deci nu putem face recomandări puternice pe baza datelor pe care le avem. Până când nu avem alte dovezi cu privire la rolul suplimentelor din studiile controlate randomizate, vă recomandăm să urmați liniile de sănătate oficiale privind utilizarea vitaminelor ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate.”

Adauga un comentariu