Boli si tratamente

Covid lung: un studiu francez relevă profilul pacienților afectați de aceasta formă a bolii

Publicat: 03 dec. 2020
femeie care tuseste
30% dintre pacienții infectați cu Covid-19 sunt afectați de forme lungi ale bolii

Potrivit unui studiu recent al spitalului parizian Hôtel-Dieu, 30% dintre pacienții infectați cu Covid-19 sunt afectați de forme lungi ale bolii. Vorbim despre ceea ce comunitatea stiintifica numeste „Covid lung„. Cercetătorii au întocmit un portret al acestor pacienți. Iata care sunt simptomele Covid-ului lung!

Tuse intensă, oboseală severă, probleme neurologice, erupții pe piele. Unii pacienți încă prezintă simptome ale coronavirusului la câteva luni după infecție. Comunitatea științifică le-a redenumit Covid lung. Un studiu efectuat in spitalul Hôtel-Dieu din Paris sugerează că aceștia reprezintă aproape 30% dintre pacienți.

Care este profilul pacienților afectați de Covid lung: simptome

În scopul studiului, cercetătorii au observat aproape 70 de pacienți afectați de Covid-19. Au reușit să elaboreze un profil tipic al pacienților cu forme lungi de coronavirus: sunt tineri, cel mai adesea femei, care au dezvoltat o formă ușoară a bolii.

Potrivit profesorului Dominique Salmon-Céron, șeful studiului, trei simptome apar adesea în Covid-ul lung.

„În primul rând, o oboseală adesea copleșitoare, care uneori i-a forțat să-și întrerupă din nou munca când au reluat-o. Apoi, avem semne neurologice ale unor probleme de concentrare, memorie și, de asemenea, dureri de cap. În sfârșit, avem semne cardiotoracice, adică tuse, durere, variații ale ritmului cardiac”, a explicat specialistul în boli infecțioase, potrivit Femme Actuelle.

Simptome care persistă la câteva luni după infecție

Au fost efectuate și alte cercetări pentru a studia aceste forme de „Covid persistent”. Până la sfârșitul lunii martie, dr. Claire Steves și profesorul Tim Spector au urmărit 4.182 de participanți. Voluntarii și-au descris simptomele și au dezvăluit rezultatele testelor de screening pe o platformă din Marea Britanie numită „Covid Symptom Study Apply Apply”. Potrivit rezultatelor studiului, publicat pe site-ul web Royal College London, una din 20 de persoane prezintă simptome ale coronavirusului timp de mai mult de opt săptămâni.

Covid-19 se manifestă cu diferite simptome, cum ar fi tuse, febră, dificultăți de respirație, dureri ale corpului, oboseală, diaree sau pierderea gustului și a mirosului.

„A avea mai mult de cinci manifestări în prima săptămână este unul dintre factorii de risc pentru o formă lungă de boală”, a declarat dr. Claire Stevens pentru BBC.

Femeile sunt cele mai afectate de Covid-19 lung

În timpul studiului, cercetătorii au încercat, de asemenea, să stabilească un profil tipic al pacienților care dezvoltă o formă lungă de Covid-19. Rezultatele lor arată că femeile de peste 50 de ani cu astm sau boli respiratorii dezvoltă forme lungi. Oamenii de știință spun că pacienții pot avea simptome respiratorii (tuse, dificultăți de respirație) sau leziuni ale creierului, inimii sau intestinelor timp de câteva săptămâni.

„Am văzut în datele recente că, dacă bărbații sunt mult mai predispuși să fie grav bolnavi și să moară din cauza Covid-19, femeile sunt cele care sunt bolnave cel mai mult timp. Este important sa identificam aceste persoane si sa le oferim strategii preventive. Este, de asemenea, crucial sa ne asiguram ca primesc ingrijirea de care au nevoie pentru a fi vindecate”, a adăugat Claire Steves.

Adauga un comentariu