National

Cozmin Gusa: „Klaus Iohannis sa fie mediator. Basescu sa fie ingropat, lespezi de beton peste el”

Publicat: 02 ian. 2017
1
Cozmin Gusa crede ca tara noastra are sansa unui joc romanesc in 2017 care ne-ar putea creste, printre altele, rolul la Marea Neagra. Foarte important, in noul an, este un parteneriat strategic cu unul dintre statele importante ale Europei, Franta sau Germania.
Romania trebuie sa lege, in 2017, un parteneriat strategic cu unul dintre statele majore ale UE, Franta sau Germania. Noul an suna mai bine pentru Franta, crede consultantul politic Cozmin Gusa.
„In 2017 va deveni primordial un parteneriat cu un stat puternic din Europa, si aici sunt doar doua posibilitati, Germania sau Franta. De data asta, imi vine sa dau mai mult credit Frantei in ceea ce priveste reconsolidarea interna, pentru ca in Germania lupta dintre stanga si dreapta va fi apriga. Dreapta din Franta se duce usor spre un castig care va fi si salvarea UE, pe axa Paris-Berlin. Acest parteneriat strategic cu un stat puternic din Europa este si in avantajul nostru, si mobilizeaza atat Germania cat si Franta sa faca gesturi de seductie puternica in avantajul statului roman in a doua jumatate a acestui an”, spune Gusa.

Citeste si: Iata cine va face parte din guvernul lui Sorin Grindeanu! Nume mari pe lista de ministri

Politicienii romani au o lipsa de preocupare sau de intelegere a situatiei geopolitice a Romaniei, iar aceasta are doua explicatii, crede Cozmin Gusa.
Explicatia obiectiva: „SUA nu au avut dedicatia in mandatul Obama de a avea si o incursiune economica in Romania. Dupa esecul privatizarii Petrom, care prin grija cuplului Adrian Nastase-Dan Ioan Popescu nu s-a facut cu o companie americana din pacate, americanii au cam parasit zona pentru ca li s-a parut ca nu au fost doriti ca partener strategic pe plan economic si noi nu am mai facut eforturi diplomatice deloc. Mandatul lui Basescu a fost un dezastru din acest punct de vedere. Aceasta lipsa de aplomb economic a SUA pentru Romania a dezvoltat si o lipsa de entuziasm a politicienilor de a dezvolta parteneriate strategice cu SUA, care intotdeauna trebuie sa fie consolidate de economie”.

Citeste si: ZVON: De ce ar fi intarziat Klaus Iohannis desemnarea noului premier

Explicatia subiectiva: „Lipsa de intelegere a politicienilor din Romania apropo de politica euroatlantica si lipsa lor de dedicatie. Marea majoritate dintre ei au crescut si cu privirea catre rasarit, la Moscova si acolo au idolul principal, in persoana lui Putin”.
Noul an ofera Romaniei o sansa reala de a face un joc indraznet pe plan extern, crede consultantul politic Cozmin Gusa.
„E sansa Romaniei. Vom avea o mare ofensiva a Poloniei in 2017 pe plan regional, care ar putea sa faca mult permisiva o ofensiva a Romaniei. De ce trebuie sa tina cont Romania: marele sultan Erdogan va fi subordonat pentru ca nici America, nici Rusia nu il vor mai lasa sa se joace in curtea scolii. Multe lucruri se vor schimba in 2017, daca Turcia va ramane cu un un lider emasculat sau poate cu un alt lider, iar rolul Romaniei va creste la Marea Neagra. O putem face doar daca avem un partener solid in Europa si o pace interna, nu un razboi. Asta inseamna ca Iohannis sa isi asume un rol de mediator si in fine ca modelul Basescu sa fie ingropat adanc si definitiv cu lespezi de beton peste el”, concluzioneaza Gusa.
Adauga un comentariu