Culinar

Cozonac cu 10 gălbenușuri. Un deliciu parfumat și fraged la tine în bucătărie

Publicat: 18 aug. 2022
cozonac taiat in felii
Deliciul este foarte ușor de preparat, fiind foarte parfumat, fraged, moderat fărâmicios și gustos

Printre varietatea de rețete de produse de patiserie pregătite acasă se numără și cozonacul cu 10 gălbenușuri. Deliciul este foarte ușor de preparat, fiind foarte parfumat, fraged, moderat fărâmicios și gustos. Este, de asemenea, o modalitate excelentă de a folosi gălbenușurile de ou.

În funcție de ouăle de pui, culoarea prăjiturii finite poate varia, de la crem pal la galben închis. Prima opțiune se va obține când folosiți ouă cumpărate din magazin cu un gălbenuș de nuanță ca lămâia pal. Pe când folosind ouă de casă veți avea parte de un cozonac galben exact ca la bunica. Cu siguranță pentru a pregăti cozonacul vei avea nevoie de făină de grâu de cea mai bună calitate în cantitate de 360 grame, zahăr 220 grame, unt în cantitate de 120 grame, 10 gălbenușuri de ou, lapte în cantitate de 100 mililitri și un ou de pui întreg. De asemenea, pentru a obține un cozonac pufos va trebui să folosești praf de copt în cantitate de 2 lingurițe, coajă de lămâie aproximativ 1 linguriță, fulgi de migdale la fel 1 linguriță și un vârf de cuțit de sare.

cozonac pe o farfurie
În funcție de ouăle de pui, culoarea prăjiturii finite poate varia, de la crem pal la galben închis

Cozonac cu 10 gălbenușuri. Cum să obții un amestec omogen și aerisit

Înainte de a începe să pregătești cozonacul pune imediat cuptorul pentru a se încălzi până la 180 de grade. În vasul în care vei face aluatul pentru prăjitură se punem ingredientele moi, așa cum este spre exemplu untul. Acesta se scoate cu câteva ore din frigider și se lasă pe masa la temperatura camerei. Astfel, în vas adăugăm întâi de toate unt și zahăr granulat.

Bateți totul cu un mixer sau cu telul până când zahărul se dizolvă complet, iar untul devine alb și devine mai aerisit. De exemplu, cu un mixer la viteză mare trebuie să bateți cel puțin 5 minute untul iar cu un tel puțin mai mult.

un cozonac intreg alaturi de doua felii de cozonac
Înainte de a începe să pregătești cozonacul pune imediat cuptorul pentru a se încălzi până la 180 de grade

Se adaugă apoi gălbenușurile pe rând, bătând bine amestecul după fiecare. Punem oul de pui ultimul și batem totul din nou. Dacă vrei să pregătești o prăjitură de post trebuie să știi că aceasta nu se gătește folosind ouă. Când amestecul devine complet omogen, aerisit, ca o crema, puteți adăuga coaja de lămâie și laptele puțin călduț. Se bate totul din nou pana se omogenizează. După aceea, într-un bol separat, amestecați făina de grâu, un praf de sare fină și praful de copt.

Cerne totul printr-o sită pentru a elimina cocoloașele și a satura în continuare amestecul cu aer. Apoi, pe părți pentru 3-4 doze, adăugați amestecul uscat în aluat, amestecându-l cu o spatulă sau o lingură. Puteți folosi un mixer la cea mai mică viteză, dar nu pentru mult timp.

cozonac pe un suport de lemn
Cu siguranță pentru a pregăti cozonacul vei avea nevoie de făină de grâu de cea mai bună calitate

Sfaturile gospodinelor pentru un cozonac pufos și fără cocoloașe

Este foarte important să știi că aluatul nu trebuie să fie amestecat foarte mult timp, de îndată ce toată făina este umezită, aluatul este gata. După care luăm un vas potrivit pentru copt. Rețineți că aluatul va crește de 2,5-3 ori în timpul coacerii, așa că unge-l cu o cantitate mică de ulei vegetal inodor.

Mutăm aluatul și îl nivelăm cu o lingură sau o spatulă. Dacă doriți, puteți presăra aluatul cu petale de migdale sau doar cu nuci tocate. Coacem o prăjitură pe gălbenușuri în cuptorul preîncălzit la nivel mediu pentru aproximativ o ora la 180 de grade.

Timpul de coacere a unui cozonac cu 10 gălbenușuri va varia în funcție de dimensiunea tăvii și a cuptorului dumneavoastră. Verificăm starea de pregătire cu un bețișor pentru frigărui de lemn sau o scobitoare, care ar trebui să iasă din aluat complet uscată. Luăm cozonacul finit din formă și îi lăsăm să se răcească complet. După care, dacă doriți, puteți stropi suprafața deliciului cu zahăr pudră. Acest cozonac de casă are cel mai bun gust când se răcește complet și se odihnește cel puțin câteva ore. Iar a doua zi, cozonacul va fi și mai parfumat și mai bogat la gust.

cozonac pe o farfurie langa mai multe lamai si menta pe o masa
Timpul de coacere a unui cozonac cu 10 gălbenușuri va varia în funcție de dimensiunea tăvii și a cuptorului dumneavoastrăAdauga un comentariu