News Flash:

Cozonac cu nuca - reteta bunicii. Iti va iesi pufos si gustos, numai bun pentru masa de Craciun

23 Decembrie 2018
1084 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7228 RON (0.0000)
USD: 4.1899 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
cozonac nuca

Cozonacul cu nuca este una dintre retetele preferate de romani pentru masa de Craciun. Pufos si gustos, cozonacul iti va umple casa in sarbatoare de indata prin mirosul parfumat.

Cozonac pufos cu nuca (de 30X14 cm) 

Maia pentru cozonac cu nuca 

Ingrediente

  • 50 g lapte condensat neindulcit
  • 50 ml lapte
  • 100 g faina + 1 lingurita rasa faina
  • 25 g drojdie proaspata/7 g drojdie uscata

Daca nu aveti lapte condensat, faceti maiaua din 100 ml lapte gras, 100 g faina, 25 g drojdie proaspata/7 g drojdie uscata.

Mod de preparare

Dizolvam drojdia proaspata sau uscata in laptele usor caldut, apoi adaugam treptat faina si amestecam cu o lingura de lemn. Vom obtine un aluat cu o consistenta cremoasa. Pudram suprafata maielei cu 1 lingurita rasa de faina.

Acoperim vasul cu un servet curat de bumbac si o lasam sa dospeasca intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer rece, pentru 45 minute.

Aluat Cozonac cu nuca 

  • maia
  • 550 g faina pentru cozonac
  • 150 ml lapte condensat neindulcit/150 ml lapte vaca gras (3,5% grasime)
  • 90 g zahar tos foarte fin
  • 10 g miere
  • 2 oua medii
  • 100 g unt topit
  • coaja de lamaie
  • coaja de portocala
  • esenta vanilie

In plus: cca 50 gr faina si 2-3 linguri ulei de floarea soarelui pentru framantat.

Mod de preparare

Facem o gropita in centrul fainii din vas unde adaugam maiaua, ouale usor batute cu o furculita, laptele caldut (nu fierbinte!)  si mierea. Incepem sa framantam pana ce aluatul de cozonac incepe sa prinda consistenta apoi adaugam zaharul, sarea si aromele si framantam din nou pana la inglobarea lor in aluat.

Adaugam untul usor caldut ( caldut spre rece nu spre fierbinte) in 3 etape. Dupa fiecare transa adaugata, framanatm pana cand untul este complet absorbit de aluat.

Mutam aluatul pe planul de lucru usor uns cu ulei si incepem sa il framantam pana ce vom obtine un aluat complet elastic, cu o suprafata matasoasa si lucioasa.

Formam un aluat rotund pe care il punem inapoi in vas. Acoperim vasul cu un servet curat de bumbac si il lasam la dospit intr-un loc caldut si ferit de curenti de aer rece) pana ce isi dubleza volumul.

Cel mai bun loc pentru dospit este cuptorul. Il incalzim la 100°C pentru 5-10 minute, apoi il stingem si introducem vasul in cuptor. Lasam beculetul din cuptor aprins pentru ca acesta va mentine caldura necesara unei dospiri corecte.

Umplutura de nuca pentru cozonac 

  • 300 g nuca macinata
  • 75-100 ml lapte
  • 1 lingura cacao
  • 1 lingura miere
  • 100 g zahar
  • esenta rom

Topim mierea pe foc mic, apoi adaugam nuca macinata amestecata cu cacaua si zaharul. Incepem sa adaugam treptat laptele amestecat cu esenta de rom si amestecam pe foc foarte mic pana ce vom obtine o crema densa. In cazul in care mai este nevoie de lapte, mai adaugati 2-3 linguri. Important este ca umplutura sa nu fie absolut deloc lichida, ci cremoasa si bine legata. Stingem focul si o lasam sa se raceasca.

Rasturnam aluatul pe masa de lucru usor unsa cu ulei si il impartim in doua bucati egale. Intindem fiecare bucata de aluat, (cu mana! nu cu facaletul) intr-o foaie groasa de 2-3 cm, de dimensiunea formei in care vom coace cozonacul.

Punem jumatate din umplutura pe suprafata foii, avand grija sa lasam cam 2-3 cm din capete neunse si apoi o rulam. Procedam la fel si cu a doua foaie si apoi rasucim cele doua rulouri si le lipim bine capetele.

Tapetam forma cu unt si hartie de copt (e bine ca hartia de copt sa depaseasca marginile formei) si delicioasul cozonac cu nuca in ea.

Lasam cozonacul cu nuca sa dospeasca pentru 60-90 minute sau pana cand depaseste putin marginile formei. Il ungem cu 1 galbenus amestecat cu 2-3 linguri de lapte si il pudram cu zahar tos.

Coacem cozonacul cu nuca in cuptorul preinncalzit la 180°C pentru 45-50 minute.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cozonac pufos reteta bunicii reteta cozonac cozonac nuca nuca
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2019 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1493 (s) | 21 queries | Mysql time :0.026079 (s)