Culinar

Cozonac împletit cu migdale şi stafide – Masa de Crăciun e mai delicioasă

Publicat: 16 dec. 2020
un cozonac impletit cu stafide si o cana de lapte cu cacao
Cozonacul se coace în cuptorul încins la 180-200 de grade Celsius, în circa 60 de minute

Pe masa de Crăciun, alături de cârnaţi şi pomana porcului, trebuie neapărat să faci loc şi unui cozonac împletit cu migdale şi stafide. Este delicios mâncat simplu ori cu un pahar de lapte cald. De ce tocmai această reţetă? Pentru că nu necesită mult timp pentru frământare.

Un cozonac împletit cu migdale şi stafide este ideal şi pentru cei dragi, şi pentru musafiri. Dacă nu îţi plac migdalele, evită-le. Stafidele, în schimb, e musai să fie încorporate în aluat, împreună cu nişte coajă de lămâie sau de portocală.

Ingrediente:

  • 550 g făină
  • 1 cub drojdie proaspătă
  • 2 gălbenuşuri
  • 300 ml lapte
  • 90 g zahăr
  • 90 g unt
  • 2-3 linguri unt topit
  • 1 ou
  • 65 g migdale
  • 70 g stafide înmuiate
  • 60 g migdale tocate
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 1/2 linguriță sare

Mod de preparare cozonac împletit cu migdale şi stafide:

Prima dată se trece făina prin sită. Apoi se pune într-un lighean adânc şi se face o adâncitură în mijloc. Se încălzesc 2-3 linguri de lapte, în care se topeşte 1 linguriţă de zahăr şi drojdia sfărâmată. După ce s-a omogenizat totul, se toarnă în adâncitura din făină. Se acoperă cu un pumn de făină şi se ţine la cald, în jur de 20-25 de minute. În momentul în care făina de la suprafaţă arată ca şi cum ar fi crăpat, se adaugă restul de zahăr şi lapte, apoi ouăle, untul şi sarea. Se amestecă foarte bine, ca să se omogenizeze. Se frământă în jur de 10 minute sau până când aluatul dă semne că nu se mai lipeşte de pereţii ligheanului. Se acoperă totul cu un prosop curat şi se lasă vreo 30 de minute la dospit.

Se încinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Se adaugă în aluat stafidele, migdalele şi coaja de lămâie. Se împarte aluatul în 3. Fiecare parte se modelează sub formă de sul, după care toate trei se împletesc. Se sigilează capetele. Se unge tava cu puţin unt topit, se pune cozonacul împletit în ea şi se unge cu gălbenusurile bătute bine. La final se presară şi nişte migdale tocate mărunt.

Se bagă tava în cuptor. Dacă ţi se pare că se rumeneşte prea repede cozonacul, se acoperă cu o folie de aluminiu. Preparatul tău e gata în circa 60 de minute.

Scoate acest cozonac împletit cu migdale şi stafide din cuptor, acoperă-l cu un prosop şi ţine-l aşa. De ce? Pentru că se va menţine frăgezimea lui şi mai mult timp. În afară de rețeta aceasta, îți recomand și rețeta de cozonac făcut de chef Cătălin Scărlătescu.





Adauga un comentariu