Eveniment-Social

Craciunescu voia sa ingroape 6 milioane de euro

Publicat: 24 iun. 2012
1

@ Planul Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU), in valoare de 6 milioane de euro are cateva componente care, daca ar fi puse in aplicare in aceasta forma, ar insemna milioane de euro ingropati  @ Noul primar al Pascaniului, Dumitru Pantazi, considera necesar ca in urmatoarea perioada proiectul de dezvoltare a zonei Vale sa sufere unele modificari @ De exemplu, acesta spune ca nu este normal sa fie asfaltate niste strazi, inainte de a schimba reteaua de apa si canalizare

Planul Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU), un proiect in valoare de 6 milioane de euro ce are in vedere modernizarea zonei din Vale a municipiului Pascani, se misca cu derapaje.

Potrivit noului primar al Pascaniului, social-democratul Dumitru Pantazi, este necesar ca in perioada imediat urmatoare sa se faca unele schimbari majore datorita faptului ca investitia europeana a fost gandita prost de fosta conducere. „Va fi nevoie sa facem schimbari in proiectul cu privire la modernizarea zonei din Vale a municipiului. Nu se poate sa scoti marmura de pe Esplanada si sa o inlocuiesti, spre exemplu, cu pavele. Eu, cel putin, o consider o prostie. O alta problema este cea privind asfaltarea strazilor din Vale. Reteaua de distributie a apei, cat si cea de canalizare, este veche si necesita schimbata. Daca ne apucam intai sa asfaltam, atunci exista riscul ca asfaltul sa fie spart pentru a repara tevile. Ele sunt vechi si mai tot timpul se sparg”, a declarat Dumitru Pantazi.

Edilul sef a mai precizat faptul ca deja a purtat unele discutii cu reprezentantii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala NordEst si este posibil ca schimbarile aduse la proiect sa fie acceptate.

„Incerc sa aduc schimbari la proiect si speram ca ele sa fie acceptate, sa nu fie prea tarziu. Am discutat cu reprezentantii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord – Est si le-am explicat situatia. Sunt sanse ca proiectul sa fie modificat. Urmeaza ca in zilele urmatoare sa mergem, impreuna cu cei doi parlamentari ai nostri (senatorul Florin Constantinescu si deputatul Neculai Ratoi – n.r.), si la Ministerul Dezvoltarii pentru ca ei sa-si dea acordul. Pana atunci celelalte componente ale proiectului vor putea fi puse in aplicare. Ma refer la modernizare Parcului Pestisorul, Reabilitarea, modernizarea si dotarea Centrului de Plasament si Cresterea sigurantei si prevenirea criminalitatii prin achizitionarea de echipamente si amenajarea unui centru de supraveghere”, a mai spus primarul.

Firme fantome implicate in proiect

Inca de la inceputul proiectului au existat o serie de suspiciuni cu privire la firmele implicate in proiect. Vechiul Consiliu Local a contestat de mai multe ori proiectul datorita neregulilor insa, fostul primar, Grigore Craciunescu, nu a luat in seama deciziile Consiliului Local.

„S-a lucrat la acest proiect pe ascuns. Nimeni nu a spus nimic. Exista unele suspiciuni si la firmele implicate. Spre exemplu firma care a facut proiectarea PIDU-lui s-a dizolvat la scurt timp. Va dati seama ce firma era”, a concluzionat Pantazi.
Edilul sef spera ca cele cateva componente ale proiectului la care nu sunt probleme sa fie puse in aplicare in aproximativ doua luni de zile. La ora actuala, PIDU se afla în etapa de achizitii, iar pe unele segmente de licitatii se afla depuse cateva contestatii din partea unor firme fantome. Fostul primar Grigore Craciunescu nu a putut fi contactat pentru a comenta situatia proiectului, acesta aflandu-se plecat din tara, in concediu.

Ce prevede proiectul

Amintim faptul ca odata cu punerea in practica a proiectului vor fi reabilitate 4090 m de strazi urbane (Strada Fantanele – 1377 m; Strada Ceferistilor – 1060 m; Strada Mihai Eminescu – 692 m; Strada Izvoarelor – 511 m; Strada Republicii – 450 m); zona pietonala si scarile, pe parcursul a 23 luni. De asemenea, va fi reabilitata zona pietonala prin inlocuirea in totalitate a pavajului; montarea de mobilier urban, redefinirea celor doua scuaruri de la extremitati, refacerea fantanii arteziene ca dotare tehnica, se vor reabilita scarile mari prin reducerea latimii de la 8 la 4m; realizarea unui traseu sinuos facand loc unor podeste de odihna si belvedere. Modificari vor suferi si scarile mici prin impartirea traseului in trei segmente cu declivitati diferite; mobilarea cu mobilier urban (corpuri de iluminat solare, banci, pergole, cosuri de gunoi, panouri orientative); marcarea pornirii si sosirii printr-un semnal; inlocuire suport pavaj si pavaj in totalitate. Tot cu aceasta ocazie vor fi reabilitate toate spatiile verzi din zona de actiune urbana a municipiului Pascani, pana in anul 2013, contribuind astfel la îmbunatatirea gradului de atractivitate a Regiunii Nord – Est, la cresterea calitatii vietii si la crearea de noi locuri de munca.

Centrul de PlasamentMihail Sadoveanu” va fi modernizat si dotat cu echipamente specifice, iar lucrarile se vor desfasura pe o perioada de 30 luni. Proiectul prevede si combaterea infractionalitatii, cresterea sigurantei publice si prevenirea criminalitatii prin achizitionarea unor camere video si amenajarea unui centru de supraveghere. Sistemul de supraveghere pentru cresterea sigurantei si prevenirea criminalitatii va fi instalat pe Strada Ceferistilor cu Piata Garii la Colegiul National Tehnic  „Unirea” si Liceul „Miron Costin”; la Grup Scolar Mihai Busuioc de pe Strada 22 Decembrie nr. 80; pe Esplanada si scarile mari si mici, dar si la Parcul Pestisorul. Datorita problemelor intampinate pana la implementarea proiectului, cel mai probabil termenul de finalizare al lui va fi depasit de anul 2013.

Adauga un comentariu