National

Crearea de noi locuri de munca reprezinta un proces dificil

Publicat: 23 ian. 2000

•Directorul Agentiei Judetene pentru Ocupare si Formare considera ca activitatea acestei institutii trebuie orientata spre masurile active de combatere a somajului

– In ce consta activitatea Agentiei Judetene pentru Ocupare si Formare Profesionala (AJOFP) si care este avantajul infiintarii ei?
– Maria Mihnea: „Agentia Nationala pentru Ocupare si Formare Profesionala este o institutie independenta, desprinsa din Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, care face politica in domeniul ocuparii si formarii profesionale, agentiile judetene fiind subordonate numai agentiei nationale. Avantajul consta in institutionalizarea dialogului social, conferit de compozitia tripartita a conducerii agentiei. Problematica somajului poate fi abordata prin doua genuri de masuri: prima este cea pasiva, constand in acordarea de ajutor material persoanelor aflate in postura de somer (ajutor de somaj, ajutor de integrare profesionala, alocatie de sprijin, plati compensatorii), masuri ce fac suportabila perioada respectiva, dar nu rezolva problema reducerii somajului. Cea de a doua cuprinde o serie de masuri active, constand in consiliere, mediere, plasare si, nu in ultimul rand, informare si consiliere privind cariera. De asemenea, masurile active vizeaza si (re)calificarea profesionala a somerilor, pentru profesii care sunt solicitate pe piata muncii, sprijin acordat persoanelor fizice si juridice cu scopul crearii de noi locuri de munca. O parte dintre aceste masuri active se iau inca din perioada pre-concedierii, in vederea diminuarii pe cat posibil a impactului social negativ.”

– Care sunt programele derulate de agentie?
– Maria Mihnea: „Programele aflate in derulare se axeaza in principal pe ocuparea si formarea profesionala, in concordanta cu sustinerea dimensiunii sociale a reformei economice. Printre acestea se numara programele pe termen scurt, de creditare a intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), cu scopul declarat al crearii de noi locuri de munca. Un alt program vizeaza sprijinirea incadrarii in munca a absolventilor institutiilor de invatamant, acestea aplicandu-se prin plata partiala a salariului sau prin suportarea costului recalificarii in scopul plasarii rapide in cadrul aceleiasi societati. Subventionarea se face pe o perioada de 12 luni, in procent de 70% din salariul de baza net, cu conditia mentinerii contractului individual de munca pe o durata de cel putin trei ani de la data incheierii acestuia. Angajarea se poate face de catre orice persoana fizica sau juridica, in baza unei conventii incheiate cu AJOFP. In ceea ce priveste persoanele cu handicap, care beneficiaza de aceeasi Ordonanta nr.35, subventionarea salariilor se face pentru o perioada de 18 luni. Tot in randul masurilor active se incadreaza si organizarea „Bursei locurilor de munca”, anul trecut desfasurandu-se de doua ori in Iasi si o data in Pascani, aceasta fiind o experienta pozitiva atat pentru AJOFP, cat si pentru agentii economici.

In sprijinul cunoasterii serviciilor oferite de AJOFP Iasi, a fost infiintat Biroul de Relatii Publice, prin intermediul caruia speram sa mediatizam in mod operativ activitatea agentiei, precum si Centrul de Consultanta privind Orientarea in Cariera, cu sediul in Pacurari. Pentru ambele activitati, personalul a fost pregatit prin cursuri de specializare, organizate de ANOFP Bucuresti, pentru toate agentiile judetene din tara”.loading...

Adauga un comentariu