Mozaic muzical

Creatia muzicala a lui Nikolai Andreievici Rimski-Korsakov

Publicat: 18 mart. 2015
3

Nikolai provine din familia de baza Rimski-Korsakov, a caror fii, conform traditiei, urmeaza o cariera in marina militara rusa. Parintii compozitorului erau amatori de muzica, au descoperit calitatile fiului si i-au sprijinit cariera lui muzicala.

In anul 1856, Rimski-Korsakov intra cadet la marina militara din Sankt Petersburg, scoala pe care o termina in anul 1862. In timpul scolii de ofiteri continua sa ia lectii de pian, este interesat insa si de celelalte instrumente muzicale care sunt folosite intr-o orchestra de opera.

Vezi si Matei Bucur Mihaiescu in concert la Venetia

In toamna anului 1859 incepe sa ia lectii de pian de la Théodore Camille, unde il cunoaste pe pianistul Balakirev si Cui. Incurajat de mentor si prietenii sai incepe sa compuna prima lui simfonie. In perioada anului 1865 viitorul compozitor este preocupat de muzica populara si muzica veche rusa. Rimski-Korsakov, in anul 1880, compune muzica de opera pentru piesa de teatru „Fulgi de zapada” scrisa de „Alexandru Nikolaievici Ostrovski”. Compozitorul devine in anul 1871 profesor la Conservatorul din Sankt Petersburg si, la sfarsitul aceluiasi an, se va casatori cu Nadesda Purgold, care era la fel compozitoare si o pianista excelenta.

Vezi si Detaliul SOCANT din viata lui Ceaikovski

Intre anii 1874 – 1881 este directorul Scolii de Muzica Freis, fiind in acelasi timp pedagog si dirijor. Prin reputatia sa devine conducatorul grupei de muzicieni „Celor Cinci” dintre care face parte si Musorgski pe care-l sprijina. Compozitiile lui Rimski-Korsakov sunt influentate de Glinka, Balakirev, Berlioz si Liszt. Printre elevii sai au fost Glasunov, Grecianinov, Stravinski si Prokofjev, stilul lui Korsakov a influentat compozitiile lui Ravel, Debussy, Dukas si Ottorino Respighi.

Adauga un comentariu