Secretele istoriei

Creatia stiintifica a lui Andrei Saharov

Publicat: 22 ian. 2015

Andrei Dmitrievici Saharov, in grafie rusa Андрей Дмитриевич Сахаров, (n. 21 mai 1921, Moscova – d. 14 decembrie 1989), a fost un fizician, membru al Academiei de stiinte a URSS, de 3 ori Erou al Muncii Socialiste, Laureat al premiilor Lenin si Stalin (anulate de autoritati in 1980), Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, disident si militant pentru drepturile omului.

Saharov a elaborat cateva idei fundamentale in domeniul reactiilor nucleare de sinteza dirijate: reactorul magnetic (1950), sau tokamak-ul (in colaborare cu Tamm), cataliza muonica ale reactiilor de sinteza (1948), folosirea radiatiilor laser pentru incalzirea deuteriului. In acelasi an Saharov a sugerat ideea crearii campurilor magnetice supraintense cu folosirea energiei exploziilor. Tot lui Saharov ii apartine ideea (inca neverificata experimental) preintampinarii ravagiilor cutremurelor prin faramitarea rocilor tari din focarul cutremurului cu microexplozii nucleare.

Vezi si Creatia stiintifica a lui Fiodor Svedo

In anul 1953 i-a fost decernat gradul stiintific de doctor, iar dupa incercarea cu succes a bombei cu hidrogen a fost ales academician. Printre colaboratorii apropiati ai lui Saharov in aceasta perioada au fost Igor Tamm, Yakov Borisovici Zeldovici, Iuliu Borisovici Hariton.

Vezi si Antoine Henri Becquerel si descoperirea radioactivitatii

In anul 1965 a publicat prima lucrare serioasa in domeniul cosmologiei, in care a explicat formarea stelelor, galaxiilor prin fluctuatiile cuantice ale campului gravitational. In anul 1967 Saharov emite o idee foarte intersanta despre elasticitatea Universului, care a condus la gravitatia indusa. In acelasi an Saharov a emis idea explicarii asimetriei materie-antimaterie in Univers, sau, vorbind mai simplu, daca ecuatiile campului cuantic Klein-Gordon si Dirac sunt absolut simetrice in ceea ce priveste materia si antimateria, de ce Universul nostru este totusi compus din materie si nu din antimaterie? Saharov a explicat, ca la stadiile incipiente de evolutie a universului, atunci cand Universul era in expansiune, aveau loc procese de deteriorare a simetriei CP (de sarcina si paritate), sau, cu alte cuvinte nu se realiza conservarea sarcinii barionice.

In anul 1986 a studiat relatia dintre numarul particulelor elementare in Univers si gaurile negre de origine primordiala. Desi apartine scolii stiintifice a lui Igor Tamm si Leonid Mandelstamm, Saharov se distinge printre fizicienii rusi prin gandire prodigioasa, independenta si absolut originala. In anii sovietici unele dintre ideile sale stiintifice erau atribuite altor oameni de stiinta din considerente de conspiratie sau razbunare pentru dizidenta politica.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit