Secretele istoriei

Creatia stiintifica a lui Julian Schwinger

Publicat: 12 feb. 2015
3

Julian Seymour Schwinger (12 februarie 1918 , New York, S.U.A.– 16 iulie 1994, Los Angeles, California) a fost un fizician teoretician american. A formulat teoria renormalizarii si a postulat un fenomen legat de perechile electron – pozitron cunoscut ca efectul Schwinger, care consta in generarea de perechi in camp extern electric foarte intens. Aceasta lucrare a stat la baza foarte multor lucrari teoretice, incepand de la astrofizoca si terminand cu electrodinamica macroscopica, precum si experimentale din electrodinamica tehnica. In ultimul caz ea permite sa se faca calcule ale spargerilor de dielectrici.

Generarea de particule are loc atunci, cand lucrul mecanic efectuat de camp la distanta de o lungime de unda Compton depaseste de doua ori energia de repaos a electronului. A primit Premiul Nobel pentru Fizica in 1965 pentru contributia sa in domeniul electrodinamicii cuantice impreuna cu Richard Feynman (S.U.A.) si Shinichiro Tomonaga (Japonia), reconciliind , astfel, Mecanica cuantica cu teoria restransa a relativitatii. A avut de asemenea contributii importante in teoria radiatiei sincrotrone.

Vezi si Viata celebrului fizician Otto Stern

Julian Schwinger a dat o formulare paralela a teoriei radiatiei sincrotrone,elaborata anterior si pentru prima data de Isaak Pomeranciuk si Dmitri Ivanenko in anul 1944 in versiune cuantica. In acest domeniu a avut de concurat cu discipolii profesorului D.D. Ivanenko Arsenii A. Sokolov si I.M. Ternov, precum si cu alti fizicieni din URSS, inclusiv S.P. Kapita. Pe alocuri a recunoscut intaietatea sovieticilor. Este autorul cartii „Surse si campuri”.

Vezi si Povestea fizicianului Karl Manne Georg Siegbahn

Contributia cea mai importanta a lui Julian Schwinger in stiinta consta in crearea electrodinamicii cuantice- stiinta, care sintetizeaza la un loc teoria clasica a electromagnetismului, sau electrodinamica lui James Maxwell- si Michael Faraday cu mecanica cuantica, cea mai moderna stiinta la acea vreme, bazele careia au fost formulate la sfarsitul anilor 20 si inceputul anilor 30 de Paul Dirac, Werner Heisenberg si Wolfgang Pauli. Schwinger si-a insusit perfect opera acestor clasici ai stiintei. In anii razboiului Julian Schwinger independent de Richard Feynman, Shin-Ichiro Tomonaga si Freeman Dyson au dezvoltat formularea matematica a electrodinamicii cuantice, astfel, ca aceasta sa fie consistenta cu teoria relativitatii restranse, formulata de Albert Einstein.

Noua teorie conducea la o intelegere mai buna a interactiilor particulelor cu sarcina electrica, cum ar fi electronii,sau pozitronii cu electromagnetice cum ar fi undele radio, fotonii, radiatia Roentgen sau cuantele gama, dovedindu-se utila la explicarea fenomenelor fizice din lumea atomica si subatomica. Trei dintre acesti fizicieni: Schwinger la Harvard, Feynman la Institutul de tehnologie din California si Tomonaga- la Universitatea de educatie din Tokyo au fost decorati in anul 1965 cu Premiul Nobel in domeniul fizicii.

Adauga un comentariu