Curiozitati

Credintele triburilor – Sarpele

Publicat: 05 feb. 2012

In timpuri nu prea indepartate, la unele triburi africane era raspandit cultul serpilor. Acum, unele populatii africane pastreaza obiceiul de a imblanzi serpi neveninosi. Pe acestia ii tin pe langa casa, deoarece le sunt de folos.
Mai raspandit este obiceiul ca mamele sa-si lase copiii mici in grija serpilor pitoni, care indeplinesc rolul de dadace.
Acesti pitoni-dadace, dresati fiind, nu permit copiilor sa se indeparteze de coliba, ii feresc de serpii veninosi si de atacul animalelor salbatice. Mai mult de atat, ii transporta chiar dintr-un loc in altul, ducandu-i uneori chiar si la mama loe sa-i alapteze. De retinut este si faptul ca numai pitonii tineri sunt folositi ca dadace; cei batrani sunt ucisi, fiind socotiti primejdiosi.

De serviciile unor serpi se folosesc si oameni din alte tari cum ar fi India, Japonia, Birmania, unde pescarii au cu ei cate un sarpe care-i insoteste la pescuit ca si un caine credincios. Acesta le pazeste barca si le vesteste furtuna. Simtind din timp apropierea furtunii serpii se agita fara incetare, iar in cele din urma sar din barca si inoata spre tarm. Multa vreme triburile africane au socotit sarpele ca un animal sfant; ii inaltau temple si il pedepseau aspru pe omul care-i pricinuia vre-un rau.loading...

Adauga un comentariu