Stiri medicale

Creierul are nevoie de colesterol bun

Publicat: 20 dec. 2010

O echipa de cercetatori din SUA a ajuns la concluzia ca o concentratie mai mare in organism de colesterol bun este benefica nu doar pentru sistemul cardiovascular, ci si pentru creier, pe care il protejeaza contra maladiei Alzheimer.

Savantii americani sustin ca persoanele de peste 65 de ani care prezinta în organism concentratii mari de colesterol bun (lipoproteine cu densitate mare sau HDL) beneficiaza de o scadere cu 60% a riscului de a se imbolnavi de Alzheimer, comparativ cu persoanele de aceeasi varsta care au concentratii scazute de HDL in organism.

Potrivit studiului efectuat de cercetatorii de la American Heart Association, se pare ca nu conteaza daca voluntarii au ajuns sa aiba in organism o concentratie ridicata de HDL pe cale naturala sau prin administrarea unor medicamente – statine – concepute cu scopul de a creste nivelul colesterolului bun din sange. Autorii studiului afirma ca descoperirea lor ar putea fi utilizata in viitor ca un mijloc de prevenire a declansarii maladiei Alzheimer, o boala degenerativa a creierului, in prezent incurabila, care afecteaza in toata lumea peste 26 de milioane de persoane.

Exercitiile fizice constante cresc HDL
Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.130 de persoane cu varste de peste 65 de ani. La inceperea studiului, voluntarii nu sufereau de pierderi de memorie, iar pe durata studiului, cercetatorii americani au efectuat o serie de teste neuropsihologice pentru a diagnostica maladia Alzheimer. In functie de concentratia de HDL din sange, voluntarii au fost impartiti in doua grupuri: grupul voluntarilor cu concentratie ridicata de HDL si grupul celor cu o concentratie scazuta de HDL. Cercetatorii au efectuat masuratori ale nivelului total de colesterol, nivelului de HDL si nivelului de trigliceride (grasimi din sange).

Voluntarii care prezentau în organism o concentratie de HDL de peste 60 de unitati sunt expusi celor mai mici riscuri de a se imbolnavi de Alzheimer. Potrivit medicilor americani, o concentratie de 55 de unitati de HDL in sange poate fi obtinuta relativ usor, printr-o schimbare de dieta si prin practicarea sistematica a exercitiilor fizice. De asemenea, anumite vitamine, precum niacina, sunt capabile sa creasca concentratia de HDL din organism cu pana la 25%.

Studiul a fost coordonat de Christiane Reitz de la Taub Institute din New York, afiliat celebrei Universitati Columbia, si a fost publicat in revista medicala Archives of Neurology.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit