Viata de cuplu

Creierul te saboteaza cand te certi cu partenerul. Iata ce poti sa faci

Publicat: 27 dec. 2018
7

Au fost analizate cuplurile care se cearta in timpul unui conflict, apoi oamenii de stiinta au analizat detaliile, pentru a vedea ce se intampla cu adevarat. Prin aceasta analiza, au descoperit ca exista un set de caracteristici ale creierului uman care pot face conflictele cu cei dragi si mai rele. Dar putem sa ne controlam, sa gasim solutii mai bune mai repede. Iata ce lucruri faci in mod gresit atunci cand te certi cu partenerul!

1. Te bazezi prea mult pe memorie. Chiar si atunci cand esti 100% sigura ca iti amintesti ce a facut partenerul sa te supere, probabil ca gresesti. Modul in care inregistram experientele depinde de starea noastra de spirit. Daca erai stresata sau suparata atunci cand s-a intamplat ceva, amintirile pot fi influentate. Iar atunci cand ti le amintesti intr-o stare emotionala intensa, creierul adauga si mai multa culoare. Atunci cand oamenii se cearta din cauza amintirilor, probabil ca gresesc. Din acest motiv, este mai bine sa inchei lupta si sa rezolvi mai degraba decat sa incerci sa iti dai seama cine are dreptate.

2. Te astepti ca perceptia sa fie obiectiva. Nu te poti baza pe perceptii, mai ales sub stres, deoarece creierul nu functioneaza la capacitate maxima sau la viteza normala, astfel incat filtrele obisnuite sa se aplice. Exista o retea de structuri care trebuie sa functioneze pentru a corecta erorile. Si trebuie sa existe suficient timp si energie pentru ca aceste parti ale creierului sa isi faca treaba. Cand partenerii subt suparati unul pe celalalt, nu au suficiente cantitati de oxigen din sange si de glucoza in acele zone ale creierului. 

3. Supraestimezi calitatea comunicarii. Creierul conserva mereu energie, acest lucru semnificand ca foloseste scurtaturi. Oamenii nu exprima adesea destul de clar ceea ce simt sau nu inteleg complet mesajul de la parteneri. Poti face erori de claritate, gandindu-te ca partenerul te intelege. Iar partenerul poate presupune ca ai inteles ceva, cand tu corelezi cu altceva. O expresie poate insemna ceva pentru tine si altceva pentru partener. Chiar si in zilele bune, comunicarea verbala este slaba si de cele mai multe ori ne intelegem gresit. Acest lucru vorbeste doar despre imperfectiunea comunicarii umane din intreaga lume.

4. Nu va uitati unul la altul. Potrivit expertilor, partenerii ar trebui sa evite incercarea de a argumenta fara a se uita direct in ochii celorlalti. Suntem fiinte vizuale, iar privitul partenerului in ochi in timp ce vorbeste poate corecta neintelegerile care pot aparea. Este ceva ce creierul face in mod natural fara sa iti dai seama. Daca te uiti la telefon sau dai mesaje, orice se poate intampla, pentru ca nu poti verifica vizual expresiile. Intentiile si expresiile pot fi intelese gresit, iar semnificatiile si tonurile vocii deduse inexact. Numai dupa ce oamenii se pot familiariza cu comunicarea si certurile fata in fata, ar trebui sa ia in considerare discutiile serioase prin mesaje. 

5. Cautati compromis, nu colaborare. Exista si acele conflicte care nu sunt o chestiune de comunicare, ci de dezacord real. Sa cumparati sau sa inchiriati o casa? La ce scoala sa trimiteti copilul? Aceste certuri au nevoie de efort pentru a fi rezolvate, creierul putand fi folosit productiv. Fiecare partener trebuie sa prezinte un argument pentru optiunea sa, sa confirme valabilitatea argumentului celuilalt si sa ofere fiecare o solutie care se bazeaza pe cea a partenerului. In acest fel, ambii parteneri sunt implicati intr-un efort de colaborare pentru o idee mai buna decat cea initiala. sursa: eva.ro

A.M.

Adauga un comentariu