National

Cresc ajutoarele sociale! Klaus Iohannis a promulgat legea

Publicat: 27 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cresc ajutoarele sociale Klaus Iohannis a promulgat legea
Președintele României, Klaus Iohannis, a dispus luni, 16 august 2021, implicarea de urgență a Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea de pe Aeroportul din Kabul a cetățenilor români aflați încă pe teritoriul statului afgan

Ajutorul social este un venit pe care îl primesc oamenii de la stat, dacă se află în situații precare de trai și fac parte din categorii defavorizate. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care crește automat aceste ajutoare, spre bucuria celor care beneficiază de ele.

Crește ajutor social
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede ca valoarea indicatorului social de referinţă să se actualizeze, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent. Legea se referă la propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Indicatorul social de referinţă se foloseşte la calcularea indemnizaţiei de şomaj şi a ajutoarelor pentru încălzire. Valoarea lui nu a mai fost modificată din anul 2008 și în prezent este de 500 de lei.

După ce propunerea legislativă va intra în vigoare, actualizarea ISR se va face începând cu 1 martie 2022. Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare, mai trebuie publicată în Monitorul Oficial.

Inițial, parlamentarii stabiliseră că „valoarea indicatorului social de referinţă creşte anual până la atingerea valorii de 1.200 de lei, dar aceste termene nu au fost respectate:

a) la data de 1 ianuarie 2021 – 780 lei;

b) la data de 1 ianuarie 2022 – 990 lei;

c) la data de 1 ianuarie 2023 – 1.200 lei”.

Cine poate primi ajutor social
Ajutorul social se acordă persoanelor singure sau familiilor cu reședința legală în România dacă venitul net lunar al persoanei singure sau al familiei este mai mic decât venitul minim garantat. Astfel, poți face o declarație pe propria răspundere pentru ajutor social dacă nu ai adăpost și ești o persoană cu o situație precară.

Pentru a putea beneficia de ajutor social, nu trebuie să deții venituri cum ar fi:

clădiri sau alte spații locative în afara locuinței proprii;
terenuri din jurul locuinței și curtea aferentă și alte terenuri intravilane care depășesc 1.000 metri pătrați (mp) în zona urbană și 2.000 mp în zona rurală;
autoturism(autoturisme) și/sau motocicletă(motociclete) cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepția celor adaptate pentru persoanele cu handicap sau destinate transportului acestora;
utilaje agricole: tractor, combină autopropulsată;
utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acționate hidraulic, mecanic sau electric;
depozite bancare cu valoare de peste 3.000 RON;
suprafețe de teren, animale și păsări a căror valoare netă de producție anuală depășește suma de 1.000 EUR pentru persoana singură, respectiv 2.500 EUR pentru o familie;
altele, cuprinse în lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului social, și care sunt enumerate în anexa 4 a Hotărârii Guvernului nr. 50 din 19 ianuarie 2011.
Pentru a primi ajutor social, trebuie să depui la primăria de care aparții un dosar care să conțină mai multe acte:

cerere pentru ajutor social;
o declarație pe propria răspundere și actele care dovedesc componența familiei și veniturile membrilor acesteia;
documente de identitate.

Adauga un comentariu