National

Vești rele pentru români! Cresc facturile la energie electrică, începând cu 1 ianuarie 2021

Publicat: 28 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vești rele pentru români Cresc facturile la energie electrică începând cu 1 ianuarie 2021

Asociaţia Energia Inteligentă susţine că românii vor plăti cu pănă la 26 de procente mai mult pentru factura la curent de la 1 ianuarie 2021 o dată cu liberalizarea pieţei de energie electrică.

Liberalizarea pieţei de energie electrică vine cu facturi mai mari la curent pentru că ANRE nu a realizat din timp companii de informare pentru populaţie şi a emis foarte târziu legislaţia necesară liberalizării pieţei.

Asociaţia spune că responsabilitatea ducerii la îndeplinire a acestor activităţi revenea în principal ANRE, care nu a dus la îndeplinire sarcinile care-i reveneau iar acum consumatorii nu mai au timpul necesar să îşi aleagă o ofertă cu un preţ avantajos.

„Pănă la 1 ianuarie nu mai există timp efectiv să aleagă o altă ofertă. Nemaiavand timp să aleagă o altă ofertă, ei intră automat pe acest preţ universal care, vă ziceam, este cu până la 26% mai mare faţă de preţul pe care îl au în luna decembrie”, a declarat pentru Antena 3, Dumitru Chisăliţă preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Asociaţiei Energia Inteligentă: „Pur si simplu consumatorii sunt forţaţi să plătească nişte preţuri enorme şi nejustificat de mari în acest moment”

ANRE a emis legislaţia secundară necesară pregătirii paşilor liberalizării pieţei de energie electrică cu doar 3 luni înaintea liberalizării pieţei de energie electrică, legislaţie care a fost în mod continuu schimbată şi modificată în această perioadă, ultima modificare făcându-se chiar cu 7 zile înaintea liberalizării pieţei de energie electrică.

„Nu au făcut o campanie de informare, nu au făcut o legislaţie care puteau să o lanseze în lunile de primăvară. Nu a avut loc o conferinţă de presă a ANRE-ului specific pe această liberalizare a pieţei de energie electrică. Practic. primul comunicat în ceea ce priveşte liberalizarea sau un ghid de liberarizare a pieţei de energie electrică a apărut abia pe 15 decembrie, cu doar trei zile înainte de vacanţă şi de demararea activităţilor de iarnă.

Practic, ne găsim în situaţia în care pur si simplu consumatorii sunt forţaţi, pentru că nu mai există timp până la 1 ianuarie 2021, să aleagă o altă ofertă, să plătească nişte preţuri enorme şi nejustificat de mari în acest moment”, a declarat pentru Antena 3, Dumitru Chisăliţă preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

În baza Ordonanţei de Urgenţă 1/2020 din data de 6 ianuaie 2020, s-a luat hotărârea liberalizării pieţei energiei electrice începând cu data de 1 ianuarie 2021. În conformitate cu prevederile OUG 1 era alocat o perioadă de un an pentru pregătirea liberalizării pieţei de energie, diseminarea de informaţii complete pentru consumatorii casnici şi stabilirea unei perioade tampon suficiente pentru a da posibilitatea acestora să analizeze ofetele de pe piaţă şi a iniţia procesul de contractare în vederea trecerii la piaţa liberă de la 1 ianuarie 2021.

Care este diferența dintre un furnizor de energie și un distribuitor de energie electrică?

Având în vedere că, începând cu 1 ianuarie 2021, va intra în vigoare liberalizarea pieței de energie electrică, este de așteptat să apară mai multe companii în această industrie, dar și ca unele deja existente să înceapă să se dezvolte în brand-uri mari.

De asemenea, distribuitorii de energie vor fi nevoiți să se adapteze noilor reguli de piață pentru a păstra un echilibru comercial.

Chiar dacă principalii vizați de liberalizarea pieței de energie electrică sunt furnizorii, trebuie cunoscută diferența dintre aceștia și distribuitori. În acest fel, se poate determina cu exactitate responsbilitatea furnizorilor, iar consumatorii vor cunoaște mai bine care le sunt drepturile și obligațiile față de furnizori pentru a ști dacă este necesară schimbarea acestora sau nu.

Află diferența aici!

Adauga un comentariu