Economic Local

Crescătorii de porci din Iași se tem că vor rămâne cu purceii nevânduți de Crăciun. Fermier: „A scăzut cererea. Oamenii s-au speriat cu pesta, cu pandemia”

Publicat: 02 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Crescătorii de porci din Iași se tem că vor rămâne cu purceii nevânduți de Crăciun. Fermier A scăzut cererea. Oamenii s-au speriat cu pesta cu pandemia
Purceii crescuți de fermierii din Iași, care susțin că a scăzut cererea din partea clienților în anul 2020, comparativ cu anul precedent

Crescătorii de porci din Iași au dat startul comenzilor pentru purceii de Crăciun, însă cererea este scăzută din partea clienților. Aceștia spun că în anul 2020 a scăzut numărul clienților cu cel puțin 60 la sută comparativ cu anul precedent. Fermierii din Iași pun cererea scăzută pe seama pandemiei de COVID-19 și se tem să nu rămână cu purceii nevânduți. Un kilogram de carne de porc, în viu, este cuprins între 12 și 15 lei

Crescătorii de porci din Iași speră să vândă purceii măcar cu câteva zile înainte de Crăciun dacă acum cererea nu este crescută. Aceștia spun că sunt dispuși să negocieze prețul, numai să nu rămână cu marfa nevândută.

„E posibil să crească vânzările chiar înainte de Crăciun, cu câteva zile. Probabil că pandemia le-a influențat activitatea multora, multe afaceri au probleme, și de aceea se decid mai greu dacă să cumpere sau nu purceii. Poate oamenii nu prea mai au bani și nu cumpără. Oricum, românul merge și pe o carne de calitate mai bună și am văzut asta în ultimul timp”, spune Andrei Bâzdâgă, crescător de porci, oi și vaci, din Iași.

Crescătorii de porci din Iași susțin că din cauza pandemiei de COVID-19 clienții nu mai au bani să cumpere un purcel întreg

Fermierul care a preluat afacerea de la tatăl său spune că în acest an a dat deja startul comenzilor, însă a vândut mult mai puțini purcei față de cât se aștepta.

„Dacă la începutul lunii decembrie, anul trecut, dădusem deja 50-60 de purcei, acum am vândut doar 10. Noi ne dorim să vină clienții și în fermă, să vadă oamenii cu ochii lor cum creștem purceii, vacile, oile. Acum e mai greu din cauza pandemiei. Purceii îi vindem cu 15 lei kilogramul, cei până în 70-80 de kilograme, și 12 lei kilogramul cei mai mari”, mai spune Andrei Bâzdâgă.

Crescătorii de porci din Iași susțin că ieftinirea cărnii din import a redus numărul clienților

Un alt crescător din Iași care de aproape 10 ani are o mică fermă cu porci spune că au scăzut vânzările din cauză că s-a ieftinit carnea de porc din import. Ionuț Stan susține că oamenii s-au obișnuit să cumpere de la supermaket și de aceea cererea din partea clienților a scăzut în anul 2020. Pesta porcină a contribuit la scăderea cererii.

„Oamenii s-au speriat cu pesta, cu pandemia, nu vor să mai vină să ia de la poartă, clienții de la oraș. S-a ieftinit și carnea din afară. Noi sperăm să vindem în jur de 70 de purcei”, spune Ionuț Stan.

Programul pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița mai este valabil până la data de 10 decembrie 2020

Crescătorii de porci din Iași din rasele Bazna și Mangalița se pot înscrie, până pe data de 10 decembrie 2020, în programul cu același nume derulat de Direcția Agricolă Iași. Fermierii crescători de suine autohtone din cele două rase pot depune cererile de înscriere, de plată și documentele justificative în programul de susținere a crescătorilor de porci de reproducție. Programul a fost reluat în anul 2020 după ce, în anul 2019, a fost suspendat în condițiile creșterii numărului de focare de pestă porcină. Schema de ajutor de minimis se aplică producătorilor agricoli PFA, II și IF sau producătorilor agricoli persoane juridice. Valoarea ajutorului de minimis este de 1.200 lei/scroafă/an, cu condiția comercializării a minimum 4 purcei/ cap de scroafă/an la o greutate de minimum 8 kg/cap.

Adauga un comentariu