News Flash:

Crescatorii de porci protesteaza la Dublin

11 Decembrie 2008
1188 Vizualizari | 0 Comentarii
Crescatorii de porci protesteaza la Dublin
• Arborand pancarte cu mesajul "Fara Craciun, fara viitor pentru crescatorii de porci", circa 200 de persoane au protestat in fata biroului Brian Cowen, premierul irlandez


Cateva sute de crescatori de porci au manifestat ieri in fata Ministerului irlandez al Agriculturii, din Dublin, pentru ca negocierile in desfasurare sa permita continuarea sacrificarii porcilor, oprita dupa o alerta privind contaminarea cu dioxina, relateaza France Presse.

Arborand pancarte cu mesajul "Fara Craciun, fara viitor pentru crescatorii de porci", circa 200 de persoane au protestat in fata biroului premierului unde aveau loc negocieri pe tema unor compensatii. Dublin a dispus sambata seara retragerea de pe piata a tuturor produselor pe baza de carne de porc, dupa descoperirea de dioxina in noua crescatorii din tara. Sacrificarea si comercializarea au fost de asemenea blocate, generand intrarea in somaj tehnic a 2.000 pana la 6.000 de persoane angajate in acest sector. "Am porci perfect sanatosi, dar nu pot sa ii vand nimanui. Nu sunt decat noua crescatorii contaminate, adica zece la suta din productie, dar nimeni nu mai poate sa vanda", a declarat Marid O`Brien, a carui ferma se afla in Mitchelstown (centrul tarii). "Industria trebuie pusa pe picioare cat mai repede posibil. Toata industria este paralizata", considera Padraig Walsh, presedintele Irish Farmers Association (IFA). O noua sedinta de negocieri a inceput ieri dimineata intre guvern si reprezentanti ai sectorului, care cer cateva milioane de Euro despagubiri pentru pierderile suferite. Treisprezece ore de negocieri s-au incheiat fara nici un rezultat in noaptea de marti spre miercuri. Premierul irlandez Brian Cowen s-a declarat insa increzator ca va obtine un acord care sa permita reluarea rapida a sacrificarilor.



Carnea de porc cu dioxina

Carnea de porc contaminata cu dioxina poate avea efecte asupra sanatatii populatiei doar daca este consumata continuu, timp de cateva luni, iar in astfel de situatii pot fi afectate pielea si ficatul, a declarat ieri directorul general pentru Siguranta Alimentelor din ANSVSA, Liviu Rusu. Directorul general pentru Siguranta Alimentelor, Liviu Rusu, a spus ca, potrivit notificarilor primite de la Comisia Europeana, nivelul dioxinei din carnea contaminata care provine din Irlanda este de la 20 pana la 100 de ori mai mare decat limitele stabilite prin normele europene, respectiv de un picogram la un gram de grasime de porc. Acesta a precizat ca, in urma studiilor, s-a stabilit ca numai in cazul unui consum continuu, timp de cateva luni, al alimentelor contaminate cu dioxina ar putea sa apara efecte asupra pielii si a ficatului, iar in anumite cazuri, cand se consuma cantitati extrem de mari, ar putea aparea forme de cancer la adulti.


Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2833 (s) | 24 queries | Mysql time :0.146297 (s)