Economic Local

Crescătorii de vaci din Iași au primit subvenții în valoare de 3 milioane de euro. Alți bani vor intra în conturi, începând cu 16 octombrie 2022

Publicat: 23 sept. 2022
Crescătorii de vaci din Iași au primit subvenții în valoare de 3 milioane de euro. Alți bani vor intra în conturi începând cu 16 octombrie 2022
Fermierii au primit subvenții de la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile crescătorilor de vaci din Iași subvenții în valoare de 3 milioane de euro. Noi sume vor intra în conturi, începând cu 16 octombrie 2022

Crescătorii de bovine din Iași au încasat pentru anul de cerere 2021 subvenții în valoare de 3 milioane de euro, o sumă mai mică față de cea acordată în anul precedent. Fermierii vor primi, în următoarea perioadă, avansul din subvenții. Pentru sectorul zootehnic au fost plătite subvenții în valoare de 6,5 milioane de euro. De asemenea, alte 45 de milioane de euro au încasat fermierii din Iași pentru anul de cerere 2021. Cei mai mulți bani au fost virați în conturile celor care administrează terenuri agricole, care au primit subvențiile în cadrul Schemei Unice de Plată pe Suprafață (SAPS).

Ultimele plăți au fost făcute cu bani din bugetul de stat. Fermierii din Iași au primit ajutoarele naționale tranzitorii solicitate, în anul 2021, pentru sectorul vegetal și zootehnic. Suma totală plătită este de peste 2 milioane de euro. De asemenea, ieșenii au mai încasat diverse sume și pe măsurile 10, 11 și 13 sau practici agricole comune pentru climă și mediu.

Crescătorii de bovine din Iași primesc subvențiile pentru anul 2022

Următoarele plăți vor fi făcute către fermierii din Iași, începând cu 16 octombrie 2022. APIA a stabilit cuantumurile pentru fiecare schemă în parte, fiind vorba de aceleași cuantumuri pe hectar. Astfel, în cadrul schemei de plată pe suprafață, SAPS, suma acordată este de 96,2796 euro la hectar. În ceea ce privește plata redistributivă, pentru primul interval de 1-5 hectare se acordă 5 euro la hectar. Pentru al doilea interval, de la 5 la 30 de hectare, se acordă 48,7184 euro la hectar. În cadrul schemei „Plata pentru înverzire” a fost stabilit același cuantum ca în anul 2021, respectiv 58,5308 euro la hectar. Fermierii tineri primesc mai mulți bani anul acesta pentru fiecare hectar cultivat.

Astfel, în cadrul schemei „Plata pentru tinerii fermieri” a fost stabilită suma de 48,1398 euro la hectar, mai mare față de cea acordată în anul precedent, respectiv 40,4514 euro.

Se fac listele cu fermierii care iau subvenții

Specialiștii APIA Iași fac listele cu fermierii care vor primi subvențiile, în această perioadă fiind finalizate ultimele controale în ferme. Doar fermierii care au fost verificați de inspectorii APIA și nu au nicio problemă de eligibilitate pot să încaseze subvențiile. Controalele în fermele din Iași sunt aproape de final. Un număr de 483 de ieșeni, cu 21.828 parcele, vor fi verificați, prin controlul clasic, la fața locului, iar 482 de fermieri, cu 5.222 de parcele, sunt „norocoșii” incluși la controlul prin teledetecție, adică transmiterea imaginilor prin satelit. Atât ieșenii cu terenuri agricole, cât și cei care administrează ferme zootehnice vor fi controlați de specialiști până la jumătatea lunii octombrie 2022. Aceștia sunt anunțați cu 24 de ore înainte de demararea controlului la fața locului. În anul 2022 au depus cereri la APIA peste 17.000 de fermieri care administrează peste 280.000 de hectare, o suprafață mai mare ca cea înregistrată anul trecut.

O parte dintre fermierii care sunt verificați de APIA sunt crescători de vaci din Iași.
Adauga un comentariu