National

Crescatorilor de animale li se vor atribui direct pajistile permanente

Publicat: 16 mart. 2016
1

Crescatorilor de animale dintr-o comunitate locala, persoane fizice, li se vor atribui direct pajistile permanente, prin hotararea Consiliului Local, potrivit unui proiect de lege depus la Parlament.

Conform initiatorilor proiectului, toate familiile dintr-o comunitate locala care au animale trebuie sa aiba acces la pasunat in mod traditional.

Propunerea legislativa initiata de deputatii PSD Gavril Marza si Ioan Stan modifica in acest sens Legea nr. 86/2014 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.

Citeste si Vesti bune de la ministerul Agriculturii pentru crescatorii de bovine

Legea in vigoare prevede ca persoanele fizice sau juridice care au animale inregistrate la Registrul National al Exploatatiilor (RNE) vor incheia cu primarii, in conformitate cu hotararile consiliilor locale, contracte de inchiriere sau concesiune pentru suprafetele de pajisti disponibile, proportional cu efectivele de animale detinute in exploatatie, pe o perioada cuprinsa intre 7 si 10 ani.

„Resursele financiare rezultate din administrarea pajistilor proprietate publica sau privata a comunelor, oraselor, respectiv a municipiilor vor fi venituri la bugetele locale ale comunelor, oraselor, municipiilor si sectoarelor municipiului Bucuresti, dupa caz. Concesiunea sau inchirierea pajistilor permanente aflate in domeniul public sau privat al comunelor, oraselor, respectiv al municipiilor se va face cu respectarea dreptului de preferinta al asociatiilor patrimoniale ale membrilor colectivitatii locale, proprietari de animale inscrise in RNE”, stipuleaza legea actuala.

Citeste si APIA: Fermierii care dau foc miristilor risca sa piarda subventiile​

Initiatorii doresc sa modifice aceste prevederi in sensul ca persoanelor fizice din comunitatea locala detinatoare de animale sa li se atribuie direct pajistile permanente, prin hotararea Consiliului Local.

Ei au explicat, in expunerea de motive, ca prin aceasta propunere legislativa se creeaza cadrul legal pentru atribuirea directa a pasunilor crescatorilor de animale persoane fizice din comunitatile locale.

„Crescatorii de animale trebuie sa aiba acces la pasunat in mod traditional”, au apreciat initiatorii.

Proiectul urmeaza sa intre in dezbaterea Senatului, ca prima Camera legislativa sesizata.

Adauga un comentariu