Eveniment-Social

Creștere spectaculoasă, în importante clasamente internaționale, pentru Universitatea „Cuza” din Iași

Publicat: 10 apr. 2021
Corpul A al Universității
În perioada 5-17 iulie 2021,  Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) organizează, online, cea de-a 49-a ediție a Cursurilor Internaționale de Vară „România – Limbă și civilizație”, la care vor participa 14 studenți din 11 țări (Camerun China, Coreea de Sud, Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Spania, Statele Unite, Turcia)

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este situată pe locul 4 în România și pe locul 720 în lume, conform ediției 2021 a clasamentului internațional al instituțiilor academice și de cercetare SCImago Institutions Rankings. Față de ediția 2020, instituția înregistrează o urcare de 40 de locuri în ierarhia mondială și 3 poziți pe plan național. De asemenea, „Cuza” este și între primele 500 de universități ale lumii în domeniul „Humanities, Society”, conform clasamentului RankPro

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași este situată pe locul 4 în România și pe locul 720 în lume, conform ediției 2021 a clasamentului internațional al instituțiilor academice și de cercetare „SCImago Institutions Rankings”. Față de ediția 2020, UAIC înregistrează o urcare de 40 de locuri în ierarhia mondială și 3 poziții pe plan național. În ceea ce privește clasificarea pe domenii, „Cuza” se prezintă astfel: Știința mediului – locul 1 la nivel național și locul 496 în lume; Arte și științe umaniste – locul 2 la nivel național și locul 450 în lume; Economie, econometrie și finanțe – locul 2 la nivel național și locul 407 în lume; Business, Management și Contabilitate – locul 3 la nivel național și locul 624 în lume; Științele vieții și ale pământului – locul 3 la nivel național și locul 524 în lume; Farmacologie și toxicologie – locul 3 la nivel național și locul 645 în lume.

În ceea ce privește cercetarea, categoria de indicatori cu cea mai mare pondere, UAIC ocupă locul 3 în România și 382 în lume

Indicatorii utilizați în elaborarea clasamentului SCImago Institutions Rankings (SIR) sunt grupați în 3 categorii principale: cercetarea (pondere de 50 la sută), inovarea (pondere de 30 la sută) și impact social (20 la sută). În ceea ce privește cercetarea, categoria de indicatori cu cea mai mare pondere, UAIC ocupă locul 3 în România și 382 în lume. SIR publică din 2009 un top internațional al instituțiilor academice și de cercetare. Este realizat de SCImago Research Group, o organizație de cercetare din Spania ai cărei membri fac parte din Consiliul Național al Cercetării din Spania, Universitatea din Granada, Universitatea „Charles III” din Madrid, Universitatea din Alcalá, Universitatea Extremadura și alte instituții din Spania. Clasamentul face măsurători referitoare la rezultatele cercetării, colaborarea internațională, impactul cercetării și numărul de publicații. Indicatorii sunt divizați în grupe care vizează caracteristicile instituțiilor din punct de vedere științific, economic și social.

Clasamentul SCImago Institutions Rankings cuprinde 4.126 de instituții academice din întreaga lume, dintre care 31 din România

Pe de altă parte, UAIC este și între primele 500 de universități ale lumii în domeniul „Humanities, Society”, conform clasamentului RankPro. Universitatea „Cuza” este poziționată în intervalul 401-500 al clasamentului RankPro by subjects 2021, în domeniul „Humanities, Society”. În urma unei invitații adresate de organizația ce realizează clasamentul RankPro by subjects, UAIC s-a înscris în anul 2020 cu domeniul „Business&Economics”, furnizând date cumulate de la cele două facultăți la care funcționeazaă specializări în cadrul respectivului domeniu: Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) și Facultatea de Drept.

Clasamentul RankPro este realizat de Consiliul Internațional al Oamenilor de Știință prin programul Global World Communicator – Education and Science. Datele sunt colectate atât de la universități, cât și din bazele naționale și internaționale de date și vizează 3 dimensiuni în ierarhizarea programelor: academic (50 la sută), public ranking (25 la sută), alte clasamente internaționale în care instituția apare și BC-index (25 la sută), transparență și volumul de informații publice din pagina de Internet a UAIC. Universitatea „Cuza” din Iași este una dintre cele 3 instituții de învățământ superior din România prezente în ediția 2021 a clasamentului RankPro by subjects, domeniul „Humanities, Society”.
Adauga un comentariu