Magazin

Creșterea inflației, un fenomen cu bătaie lungă în 2022. 5 trucuri prin care poți să pui bani deoparte

Publicat: 24 mai 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Creșterea inflației un fenomen cu bătaie lungă în 2022. 5 trucuri prin care poți să pui bani deoparte

Majoritatea oamenilor, inclusiv experții economici, au fost surprinși de recenta creștere a inflației. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece majoritatea oamenilor care sunt în viață astăzi nu au experimentat niciodată o inflație ridicată și susținută. Și este important să știi, în primul rând, de unde vine inflația, cât va mai dura și ce trebuie să facem.

Inflația este generată de tipărirea de bani care a avut loc pe parcursul ultimilor 2 ani de pandemie. În România s-au tipărit în ultimii 2 ani 130 miliarde de lei. Practic, volumul de bani din piață a crescut cu 50%. Și este normal să apară inflația atunci când se tipăresc bani fără ca aceștia să fie acoperiți de produse. De aceea, este bine ca în această perioadă și pe viitor să învățăm să ne protejăm pentru că inflația va mai crește până va acoperi toți cei 50% de masă monetară. Iată câteva metode simple de a economisi bani chiar și în aceste condiții economice grele:

  1. Evită cheltuielile mărunte

Încearcă să elimini pe cât posibil toate cheltuielile mici care, odată adunate, vei constata că într-adevăr îți fac o gaură în buget. De exemplu, evită taxiul sau folosirea mașinii personale. Utilizate în mod recurent, devin foarte costisitoare. Folosește în schimb mijloacele de transport public. Astfel, economisești bani pe care i-ai fi dat pe combustibil. De asemenea, evită să folosești produse de iluminat ce consumă multă energie electrică. Folosește unele economice, care te ajută la reducerea consumului personal. Ce mai poți face este să nu mai cheltui bani pe cafea sau mâncare livrată. Poți foarte bine să ți le faci acasă și să le iei la pachet.

  1. Fă cumpărături într-un mod inteligent

Atunci când pleci la shopping, înarmează-te cu o listă de produse dinainte stabilită. Cel mai important este să te rezumi la ea. Caută magazinele care au oferte cu reduceri sau cu prețurile cele mai avantajoase. Nu depăși lista și nu cheltui mai mult decât bugetul stabilit acasă.

  1. Economisește bani prin funcția de round-up din aplicația bancară

Tehnologia din domeniul bancar a evoluat foarte mult și poate pune la dispoziția utilizatorilor funcția de round-up în aplicația bancară pe care o folosesc. Aceasta presupune setarea unui mic procent ce poate fi sustras din contul principal, la fiecare sumă care se transferă din contul tău bancar. La sfârșitul lunii vei constata că ai pus bani deoparte, o sumă cu adevărat frumușică.

  1. Stabilește o listă a cheltuielilor lunare

Pentru a pune bani deoparte trebuie să-ți creezi o disciplină lunară prin care să-ți setezi totalitatea cheltuielilor lunare. Observă cât cheltui pe cele mai mici lucruri (cafea, prăjituri, mâncare cumpărată la serviciu, apă, etc.). După aceea, organizează-ți cheltuielile pe categorii mai mari. De exemplu, benzină, utilități, alimente, etc. Dacă ai reușit să faci asta, trebuie să vezi care e bugetul tău și care sunt cheltuielile medii lunare. Vei putea apoi, în fiecare lună, să aloci câte o sumă pentru fiecare categorie. Creează și categoria economii și alocă și acolo o sumă. În general, trebuie să fie aproximativ 10% din totalul veniturilor.

  1. Aplică regula celor 48 de ore înainte să cumperi ceva

Este important să-ți controlezi impulsurile de cumpărare. Ai văzut un obiect, ți-a plăcut, și primul impuls este să dai click și să-l cumperi. Nu te arunca să-l cumperi în primul moment, așteaptă 48 de ore. În felul acesta, vei putea face diferența între o simplă dorință, pe care o poți controla, și o nevoie adevărată.

Conform proiecțiilor BNR, se crede că începând cu anul 2024, inflația va începe să scadă ușor și să revină la cote normale. Până atunci este bine să ne punem centura de siguranță și să trecem cu bine peste aceste perioade turbulente.

Sursa foto: pexels.com

 

Comentarii
  • De ce nu învățați cetățeanul de rând, metode de protejare, eficiente împotriva inflației masuri paleative. Cetățeni! Vindeți leii și investiții în imobile,valută și terenuri.

Adauga un comentariu