News Flash:

Cresterea melcilor a devenit o afacere rentabila la Iasi

25 August 2005
1105 Vizualizari | 0 Comentarii
•Desi in Romania nu se bucura de un prea mare succes, in Europa, melcii sunt considerati o delicatesa culinara •Acestia sunt dusi din Romania in Italia vii, apoi sunt adusi preparati inapoi in tara •Chiar daca profitul este foarte mare in cazul unei afaceri cu melci, in tara nu exista fabrici specializate de prelucrare a carnii •Singura societate ieseana care se ocupa cu cresterea si preluarea melcilor de la fermieri este Eco Cochilia din Golaiesti Chiar daca iesenii stramba din nas de cele mai multe ori cand aud de preparate culinare pe baza de melci, totusi aceste produse se bucura de un respect deosebit pe piata europeana, fiind considerate o adevarata delicatesa. Asta deoarece sunt foarte deliciosi, iar carnea lor este foarte sanatoasa comparativ cu carnea altor animale. Drept dovada ca melcul reprezinta o delicatesa este si pretul foarte ridicat. Pentru cateva grame de astfel de carne preparata se plateste foarte mult si poate fi gasita in foarte putine magazine. Astfel, intr-unul dintre magazinele iesene, 80 de grame de astfel de carne preparata poate fi achizitionata cu cativa Euro, pe cand pretul de achizitionare a unui kilogram de melci vii nu depaseste 4 Euro. Curios este faptul ca mari cantitati de astfel de animale iau calea Europei, de unde se intorc gata preparati, pentru ca in Romania nu exista nici o fabrica specializata care sa se ocupe cu asa ceva. Specialistii in domeniu, care se ocupa cu cresterea si exportarea melcilor, sustin ca gustul carnii de melc este foarte bun si pe deasupra aceasta este si foarte sanatoasa. "Carnea este foarte buna, avand un gust care aduce usor a pipote de pui. De altfel, si consistenta este cam aceeasi ca la pipote", a sustinut Adrian Rata, reprezentantul firmei Eco Cochilia din Golaiesti, care se ocupa cu cresterea si cu preluarea melcilor de la producatori. Carnea de melc poate fi folosita ca oricare alta, fara probleme, numai ca trebuie respectat modul de pregatire a melcilor dupa ce au fost culesi. Acestia trebuie sa fie lasati 15 zile dupa ce au fost recoltati, pentru a elimina excrementele si mucusul, care este toxic. Melcii trebuie lasati intr-o cutie curata, fara sa li se puna nimic de mancare, deoarece nu mor. Lipsa de interes pentru carnea de melc este motivata pe de o parte si de faptul ca iesenii nu stiu ca in judet sunt firme care se ocupa cu cresterea melcilor. Acestea produc melci doar pentru export, deoarece piata locala nu solicita astfel de produse. De altfel, pretul pe care il ofera societatile italiene este mai mult decat avantajos. Acestea ofera pana in 4 Euro pentru un kilogram de melci vii, pe cand pretul de achizitie a unui melc reproducator este de numai 0,2 Euro, iar melcii reproducatori pot fi vanduti dupa ce au depus ouale. Astfel, la un hectar de teren unde cresc melci, un producator poate obtine 50-60 mii Euro pe an, in timp ce cheltuielile sunt de numai aproximativ 8 mii Euro anual. Una dintre societatile care se ocupa cu preluarea melcilor de pe piata este Eco Cochilia din Golaiesti, singura din Iasi care poate pune la dispozitie eventualilor fermieri tot ce au nevoie pentru a se ocupa de astfel de afacere, precum si de consultanta necesara. Silviu DASCALU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1277 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015886 (s)