News Flash:

Cresterea preturilor la produse alimentare - investitii in agricultura, in tarile in curs de dezvoltare

26 Mai 2008
636 Vizualizari | 0 Comentarii
Parlamentul European
• Potrivit Parlamentului European, trebuie acordata prioritate investitiilor in agricultura, dezvoltare rurala in tarile in curs de dezvoltare • Reguli mai echitabile pentru comertul international si evaluarea efectelor speculatiilor asupra preturilor la produse alimentare sunt solicitarile membrilor Parlamentului European in rezolutia adoptata la 22 mai 2008 • Promovarea Comertului Echitabil ("Fair Trade") si a altor programe cu obiective etice face parte din solicitarile Parlamentului European mentionate in prezenta rezolutie

Parlamentul European reafirma dreptul la hrana si nevoia facilitarii accesului tuturor la suficienta hrana pentru o viata activa si sanatoasa. La ora actuala, 2 miliarde de oameni traiesc in saracie si 850 de milioane de persoane sufera de foame si de malnutritie. Consiliul este indemnat sa isi intensifice angajamentele fata de Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) prin adoptarea in cadrul Consiliului European din iunie a unui program de masuri ale UE privind ODM. Comisia Europeana este invitata sa analizeze efectele speculatiei cu marfuri alimentare si sa ia masurile adecvate.

Productia alimentara durabila


Analizand discrepantele dintre pretul materiilor prime si cele incasate de marii vanzatori cu amanuntul, membrii Parlamentului European solicita o evaluare a impactului rolului vanzatorilor cu amanuntul in cadrul lantului alimentar. Stocurile de cereale actuale ale UE ar fi suficiente doar pentru 30 de zile si ar trebui analizat daca aceste stocuri sunt la nivelul potrivit, in special daca se iau in considerare posibile crize alimentare. In aceste conditii, deputatii solicita previziuni mai realiste privind productia agricola. Potrivit Parlamentului European, "hrana trebuie sa fie considerata mai importanta decat carburantii, iar productia de biocombustibili ar trebui insotita de criterii stricte de durabilitate." De aceea, se considera ca nu mai sunt justificate subventiile din UE acordate culturilor destinate productiei de biocarburanti si se accentueaza in termenii cei mai fermi cu putinta ca doar 2-3% din terenul agricol din UE este folosit in prezent pentru acest tip de productie si astfel, rapoartele din mass-media prin care culturile de biocarburanti sunt considerate responsabile de criza alimentara actuala sunt exagerate in ceea ce priveste Uniunea Europeana. Parlamentul solicita Comisiei si statelor membre sa depuna eforturi mai sustinute pentru a promova utilizarea si productia energiei de a doua generatie, care rezulta din prelucrarea gunoiului de grajd si a deseurilor agricole mai degraba decat a produselor agricole primare.

Politici de dezvoltare mai bune


Parlamentul European solicita de urgenta o crestere substantiala a investitiilor in agricultura, acvacultura, dezvoltare rurala si in societatile agricole din tarile in curs de dezvoltare, destinate in primul rand agricultorilor saraci si fermelor de dimensiuni mici. Desi 75% din populatia saraca a planetei traieste in zone rurale, numai 4% din Asistenta Oficiala pentru Dezvoltare este dedicata agriculturii. Micii agricultori din tarile sarace, in principal femei, trebuie sa aiba acces la terenuri, servicii financiare si de credit, seminte cu randament mare, ingrasaminte si sisteme de irigatie, se mentioneaza in Rezolutie. Eurodeputatii solicita Bancii Europene pentru Investitii (BEI) sa cerceteze posibilitatile de a infiinta, de urgenta, un fond de garantare care sa vina in sprijinul programelor nationale de creditare si microcreditare si al programelor de protejare contra riscului care raspund nevoilor producatorilor de alimente locali. Parlamentul European solicita statelor membre UE si comunitatii internationale sa dea curs imediat apelului extraordinar de urgenta din cadrul Programului Alimentar Mondial si sa ofere ajutor pentru ca acest program sa faca fata cu succes noilor provocari din lupta impotriva foametei.

Un comert international echitabil

Parlamentul considera ca deschiderea pietelor agricole trebuie sa fie progresiva, in conformitate cu stadiul de dezvoltare al fiecareia dintre tarile in curs de dezvoltare. Produsele sensibile care acopera nevoile primare ale populatiei din tarile in curs de dezvoltare sau care sunt deosebit de importante pentru siguranta alimentara si dezvoltarea rurala in tarile in curs de dezvoltare nu ar trebui supuse liberalizarii totale. In cursul actualelor negocieri ale Acordurilor pentru Parteneriat Economic (EPA), prioritatea Comisiei trebuie sa fie sprijinirea nevoilor de dezvoltare exprimate de tarile ACP. Aceste acorduri trebuie acompaniate de o noua finantare - promisa - a Ajutorului pentru Comert (2 miliarde de Euro/an pana in 2010).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1653 (s) | 22 queries | Mysql time :0.019387 (s)