Local

Cresterea productiei agricole

Publicat: 10 iun. 2008
1

• Specialistii din agricultura sustin ca prognoza meteo este una favorabila, astfel incat vor fi conditii propice dezvoltarii culturilor • Productia va fi cu cel putin 10-15 la suta mai mare decat anul trecut

Dupa cum anunta specialistii din domeniu, in acest an va creste productivitatea agricola la principalele culturi. Reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi preconizeaza un an agricol foarte bun si o crestere a productiei cu cel putin 10-15 la suta. „Prognoza meteo este favorabila judetului Iasi. In aceasta vara canicula nu va afecta culturile locale astfel ca exista mari sanse sa creasca productia la principalele culturi, precum graul sau porumbul. Deficitul de apa de anul trecut a fost refacut astfel ca tinta este intretinerea si aplicarea tratamentelor la timp”, a declarat Neculai Olariu, directorul executiv adjunct al DADR Iasi.

Productia medie la principalele culturi din judetul Iasi este in crestere fata de acum patru ani. Exceptie face anul trecut, cand aproape toate culturile au fost afectate de seceta. Productia este in crestere, in special datorita asociatiilor si societatilor din domeniu, care au reusit sa foloseasca o suprafata mai mare de culturi. Cele mai importante cresteri au fost inregistrate la culturile de rapita si sfecla de zahar, cu o productie medie la hectar de 1.923, respectiv 31.089 kilograme in 2006. Productia medie de varza a fost de peste 30 mii de kilograme pe hectar, iar cea de pepeni verzi si galbeni de peste 24 mii de kilograme la hectar. Dupa cum sustin reprezentantii Directiei Agricole, in 2006 judetul Iasi a fost primul pe regiune dupa productia medie la principalele culturi. Acestia sustin ca asocierea micilor producatori in societati comerciale sau asociatii de profil ar putea readuce judetul pe primul loc. „Asistam la un fenomen de comasare lenta a terenurilor. Odata cu oportunitatea fondurilor europene, producatorii au inteles ca au nevoie de exploatatii agricole, prin care pot accesa mult mai usor finantarile. Pot produce mai mult si au mai multe posibilitati de comercializare”, a precizat Olariu.

Adauga un comentariu