News Flash:

Sindicalistii contesta noul proiect de lege a salarizarii

Cresterea salariilor, doar o iluzie

28 August 2010
1003 Vizualizari | 0 Comentarii
• Cresterea salariilor ar putea fi doar o iluzie, pentru ca, prin viitoarea lege, angajatii la stat vor primi mai putini bani, avand în vedere modul în care se stabileste salariul minim si faptul ca majorarea propusa cu pana la 20% înseamna o revenire în parte la vechile salarii si nu pentru toti

Sindicalistii nu agreeaza deloc ideea noului proiect de lege a salarizarii, dupa ce Legea 330 din 2009, la care au lucrat experti de la sindicate, patronate si Guvern, aflata deja în vigoare, dar nepusa în aplicare, a fost aruncata la cos si înlocuita cu un proiect care îi dezavantajeaza pe toti salariatii sistemului public. Cu toate acestea, sperantele sa fie modificat proiectul sunt foarte mici, chiar si în opinia sindicalistilor, care continua, totusi, sa mearga la întalniri cu reprezentantii Guvernului, dupa cum informeaza Mediafax. Ei cred ca toate categoriile de bugetari vor primi, prin aplicarea noii legi a salarizarii, mai putini bani, pentru ca este vorba de un salariu minim, respectiv coeficientul unu din grila, mai mic decat cel din Legea 330/2009, dar si pentru ca salariile de referinta sunt cele reduse deja cu 25 la suta.
In Legea 330, salariile de referinta erau cele din decembrie 2009, deci cele nediminuate cu 25 la suta, ceea ce îi deranja pe guvernanti. Marea problema a acestei noi legi, în opinia sindicalistilor, este ca guvernantii se refera la salariile din iulie 2010, luate ca baza, fara sa mai tina cont ca, atunci cand a fost aplicata reducerea cu 25 la suta, s-a spus "foarte clar" ca este pe o perioada determinata, pana la 31 decembrie 2010.
O alta problema care îi dezavantajeaza pe bugetari este, în opinia sindicalistilor, modificarea raportului din grila, de la 1 la 12, la 1 la 15, crescand salariile celor din functiile de conducere, mai relateaza Mediafax. Astfel, se vor reduce salariile celor cuprinsi în coeficientii de jos, pentru a se putea încadra într-un anumit fond de salarii.
Guvernul vrea ca, pe langa legea cadru a salarizarii, sa fie data anual o alta lege, în functie de buget, care sa o completeze pe aceasta. In opinia sindicalistilor, n-ar fi o problema majora legea cadru, desi acolo a crescut cam mult coeficientul pe medie si datorita adaugarii celor trei trepte de la 12 la 15.
In opinia sindicalistilor, s-ar putea spune, în prima faza, ca este un avantaj. Dar, de fapt, avantajul nu exista pentru ca nu sunt banii necesari pentru aplicarea acestui lucru si atunci îi determina pe cei din Guvern sa vina cu un salariu minim mai mic decat normal, astfel încat, aplicand acel coeficient, sa se încadreze în fondul de salarii dat. Daca era un coeficient mai mic, se putea merge mai sus cu salariul minim, pentru a se putea încadra în fondul de salarii existent, lucru dorit de sindicalisti.
O alta mare problema, contestata de sindicalisti, cu privire la acest proiect de lege este cea legata de salariul minim, coeficientul unu din grila. Guvernul doreste ca acesta sa se stabileasca printr-o lege speciala în fiecare an, astfel încat sa fie corelat cu bugetul.
Dar reprezentantii angajatilor din sistemul public nu vor sa se extinda acest salariu minim si la mediul privat, pentru ca ar însemna sa nu se mai garanteze un salariu minim pe tara si de la un an la altul acest salariu se poate schimba, deci ar putea sa si scada. Ceea ce este si mai rau, în opinia sindicalistilor, este conditionarea sistemul privat de cel bugetar, deci fixarea salariul minim în functie de ce se întampla la buget si extins la privat, unde sunt alte reguli.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4032 (s) | 22 queries | Mysql time :0.265411 (s)